Geotermikus energiával fűt a győri Audi

A jövő év végétől a hőszükséglet hatvan százalékát a földből nyerik.

LM
2014. 05. 19. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zentai Zsolt, a cég gyártervezési részlegének vezető mérnöke elmondta: külső partner építi ki a rendszert, amelynek része egy 22,5 megawattos tervezett kapacitású erőmű; ebből évi 82 ezer megawatt/óra hőenergiát nyerhet a győri járműgyár.

Közlése szerint a társaság 17 éves, további 15 esztendőre szóló opciót is tartalmazó megállapodást kötött az egyelőre megnevezni nem kívánt partnerrel, amely jelenleg a kivitelezés tervezését végzi.

A külső fél Győr és Pér között fúrná meg a mintegy két kilométer mélyen fekvő repedezett dolomit-rétegig a kutat. Az abból nyert, körülbelül százfokos vizet pedig, miután hőenergiája jelentős részét kinyerték, visszasajtolják a talajba.

Achim Heinfling, az Audi Hungaria Motor Kft. motorgyártásért felelős ügyvezetője az eseményen azt emelte ki: a társaság „a hosszú távú fenntartható mobilitást klímasemleges helyszínekkel kapcsolja össze”, ennek lényeges eleme a hatékony és takarékos anyag- és energiafelhasználás, amelynek eredményeként 2010 és 2013 között átlagosan évi 3,7 százalékkal csökkent a gyár energiafelhasználása.

Az ügyvezető emlékeztetett arra: korábbi célkitűzésük szerint 2018-ban a 2010-es érték háromnegyede lesz a vállalat energiafelhasználása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.