Hárommillióra büntetik az E.Ont

A cég megsértette az üzletszabályzatában foglalt rendelkezéseket, a MEKH fogyasztóvédelmi eljárást indított.

HBI
2014. 05. 20. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal közleménye szerint a hivatalhoz több fogyasztói jelzés érkezett, amelyek szerint az E.On Energiaszolgáltató Kft. által kibocsátott, 2013. júliust követő részszámlákban az elszámolt mennyiség indokolatlanul eltér az ezt megelőzően kiszámlázott mennyiségektől.

A fogyasztói bejelentések alapján a MEKH fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indított, megvizsgálva a szolgáltató részszámlázási gyakorlatát. Megállapították, hogy a társaság megsértette a hivatal által jóváhagyott üzletszabályzatában foglalt egyes rendelkezéseket, emiatt szabták ki a hárommillió forintos bírságot.

Az eset az E.On Energiaszolgáltató Kft. lakossági fogyasztóinak 11 százalékát, több mint 61 ezer felhasználót érintett. Az egész évet tekintve a fogyasztókat anyagi kár nem érte, mivel a részszámlákban elszámolt eltérő mennyiség az elszámoló számlában kiegyenlítődik. A szolgáltató biztosította ügyfelei számára a díjmentes számlakorrekciót – közölte a MEKH.

Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős munkacsoport vezetője korábban azt mondta, hogy az energetikai hivatal, mely tavaly mintegy 39 millió forint bírságot szabott ki – idén ennek összege már április elején elérte a 31 milliót – 2014-ben megduplázza, több mint hatvan főre emeli a fogyasztóvédelemmel foglalkozó munkatársak számát. Hozzátette: tavaly mintegy ötezer panaszt vizsgáltak ki, többségében a földgázszolgáltatással kapcsolatban.

Kiemelte, a rezsicsökkentés folytatódni fog. A politikus nemzeti érdeknek nevezte, hogy az Európában legolcsóbb energiához jussanak a magyar családok és vállalkozások. Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2013-ban több mint ezer hatósági eljárást indított, és összesen csaknem 430 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, elsősorban a nagy gazdasági erőfölénnyel bíró villamosenergia- és gázszolgáltatókra. A Főgáz ellenőrzése kapcsán elmondta: súlyos fogyasztóvédelmi hibákat nem, de kisebbeket nagy számban talált az energetikai hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.