Háromszázalékos növekedést várnak tőlünk Londonban

A JP Morgan a magyar GDP idei évre szóló prognózisát az eddigi 2,5 százalékról 3 százalékra emelte.

MD
2014. 05. 23. 20:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői péntek este összeállított heti felzárkózó térségi helyzetértékelésükben közölték, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat az eddigi 2,5 százalékról 3 százalékra, a lengyel GDP-növekedésre adott becslésüket 2,9 százalékról 3,2 százalékra emelték. A JP Morgan londoni elemzői Csehországban változatlanul 2,8 százalékos, Romániában 3,2 százalékos növekedést várnak 2014 egészére.

A ház szakértőinek indoklása szerint a magyar és a lengyel gazdaságban a szezonális kiigazítással számolt, felülvizsgált növekedési adatok már 2013 második felében is a korábbinál sokkal erősebb lendületre utaltak, és ehhez járultak a „váratlanul erős” idei első negyedévi GDP-növekedési adatok. A JP Morgan elemzői közölték, hogy e két tényező indokolja a magyar és a lengyel gazdaságra adott növekedési előrejelzésük most végrehajtott javítását.

A ház szakértői már az idei első negyedévi előzetes GDP-adatok múlt heti ismertetése után jelezték, hogy Magyarország és Lengyelország esetében felfelé ható kockázatokat látnak az e két gazdaságra akkor érvényben volt idei egész éves növekedési előrejelzéseikre.

Más nagy londoni házak már a GDP-becslés közzététele után felfelé korrigálták magyar és lengyel prognózisaikat. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 2014-re most már szintén 3 százalékos GDP-növekedést várnak a magyar gazdaságban az eddigi 2,2 százalékos prognózisuk helyett, ugyanakkor egyelőre változatlanul hagyták a 2015-re szóló, 2,6 százalékos bővülést valószínűsítő becslésüket.

Lengyelország esetében a Barclays az idei növekedésre adott előrejelzését 3,1 százalékról 3,3 százalékra, jövő évi prognózisát 3,5 százalékról 3,7 százalékra javította. A ház mindkét gazdaságban az idei év további részében is erőteljes növekedést vár, jóllehet azt is valószínűsíti, hogy a jelenlegi lendület később kissé alábbhagy.

Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza a múlt heti GDP-becslések utáni kommentárjában azt jósolta, hogy a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok növekedéséhez egyre nagyobb mértékben a hazai kereslet – ezen belül is főleg a lakossági fogyasztás – adja a hajtóerőt, miközben az export is lendületes marad.

Hewitt szerint az idei első negyedévi magyar és lengyel GDP-növekedés megerősíti, hogy e két gazdaság kilábalási folyamata erőteljesen megalapozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.