Hatszorosára nő a távhőszektor támogatása

Hatvanmilliárd forintnyi támogatásra pályázhatnak a távhőszektorban tevékenykedők 2014 és 2020 között.

WL
2014. 05. 14. 15:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsok Dénes, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) országos szakmai konferenciáján tartott előadásában hozzátette: a támogathatóság nagyjából 50 százalékos mértéke érdemben nem fog változni, és a tervek szerint lesznek a szolgáltatások fejlesztését célzó intézkedések más operatív programokban is.

Ismertetése szerint a távhőszolgáltatók a KEHOP ötödik prioritásából kaphatnak támogatást, amely a teljes, mintegy 300 milliárd forintos keret 20 százalékát jelenti. Közölte: a korábbi időszakban sikerült elérni a szektor biztosítékmentességét, így csökkenhetett a projektek megvalósításának költsége. Az operatív programon belül 30 százalék lesz az energiahatékonyság aránya.

Az új időszak fontos újításának nevezte, hogy a lakossági energiahatékonysági fejlesztések támogathatóak lesznek. A támogatásokat a szolgáltatók bevonásával fogják kihelyezni – mondta.

A változások között említette, hogy egymástól elkülönült elosztó rendszerek hatékonyságnövelő összekapcsolását is lehetővé teszik, és támogathatóak lesznek a hőellátó rendszerek energetikai fejlesztései. A komplex projektekkel így nem feltétlenül kell majd a megújuló energia alapú hőtermelést vagy a távhőtermelést két külön projektben kezelni, mint ahogy az elmúlt időszakban.

A Főtávval közösen megvalósuló, közvetlen brüsszeli jóváhagyást igénylő energetikai nagyprojektről elmondta: becsült összköltsége 55 millió euró, nagyjából 16,23 milliárd forint, és a három budapesti távhőkörzet összekapcsolását valósítja majd meg.

A távhőszolgáltatás a teljes energiafelhasználásnak 6 százalékát teszi ki, az ellátottság növelhető, szerepe tovább nőhet a megújuló energiára vonatkozó célok eléréséhez – emelte ki videoüzenetében Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, a rendezvény fővédnöke, aki jelenleg az Európai Unió 2030-as klíma- és energiakeretéről szóló informális miniszteri találkozóján vesz részt.

Az elmúlt időszak nagyberuházásai közül kiemelte: Miskolcon összesen 7,5 milliárd forintból új geotermikus beruházás valósult meg, így a teljes hazai geotermikus hőtermelés 1 petajoule-lal (PJ) nő. A Pécsett üzembe helyezett biomassza-fűtőegységgel 30 ezer ember lakását és 450 közintézmény hőellátását lehet megújuló alapon megoldani, és a rendszer villamosenergia-termelésre is lehetőséget ad. Szólt arról is, hogy a norvég EGT-alapból közel 1,8 milliárd forintnyi pályázati kiírás történt, ezek az értékelés szakaszában vannak.

Szavai szerint a finanszírozási eszközök is jól mutatják a kormány eltökéltségét a szektor támogatása iránt. A kormány célja, hogy a távhőszolgáltatásban a lehető legmodernebb technológiát alkalmazzák, Magyarországon a távhőszolgáltatás Európa élvonalába tartozzon – mondta Hizó Ferenc.

György István főpolgármester-helyettes ismertetése szerint az országban 1,6 millió embert, 600-650 ezer háztartást, Budapesten 240 ezer lakást látnak el távhővel. A terület fejlesztése nemzetgazdasági méretű kérdés. A távhőszektor fejlesztését komoly feladatnak nevezte, korábbi számításaik szerint kiváltani műszakilag lehetetlen, „téves pálya”. A szektor elméleti megszüntetésére, azaz a távhő teljes kiváltására ezer-kétezer milliárd forint közötti összegre lenne szükség a központi költségvetésből, a gázfűtésre való áttérés pedig 6 százalékkal növelné a szén-dioxid-kibocsátást.

A konferencián elhangzott: az országban jelenleg száz távhőszolgáltató működik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.