Hazánk vezető szerepet játszik a Kínával való együttműködésben

Megalapították a Kína–Kelet-Közép-Európa Turisztikai Regionális Központot Budapesten.

MD
2014. 05. 22. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a magyar–kínai kétoldalú kapcsolatok összehangolásáért felelős kormánybiztos a tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta: a központ létrehozásával Magyarország vezető szerepet játszik Kína és a kelet-közép-európai (KKE) régió együttműködésének fejlesztésében. Szavai szerint a KKE régió jövőbeli versenyképességének záloga a sikeres Kína–KKE-együttműködés, amely erősíti az országokat, az egész térséget, és az Európai Uniót is.

A turisztikai központ létrehozásával Magyarország Kína és a kelet-közép-európai együttműködés egyik meghatározója lehet – fogalmazott. Emlékeztetett: 2011-ben Budapesten tartották az első regionális találkozót Kína és a régió országai között, majd a folyamat 2012-ben Varsóban folytatódott. A Lengyelországban elfogadott 12 pontos akcióterv 10 pontja a turisztikai együttműködésre vonatkozott, a tavalyi bukaresti Kína–KKE-csúcson pedig hat szakterület regionális központjának létrehozásáról döntöttek. Ismertetése szerint Lengyelország koordinálja a kereskedelmi kamarák közötti együttműködést, Csehország a tartományi és megyei önkormányzatok közötti, Románia a felsőoktatási intézmények közötti, Bulgária a mezőgazdasági, Szerbia az infrastrukturális fejlesztések területét, Magyarország pedig a turisztikai együttműködésért felel.

A hat központ közül elsőként a budapesti Kína–Kelet-Közép-Európa Turisztikai Regionális Központ kezdi meg működését, a régió országai így egységes desztinációként, hatékonyabban jelennek meg az egyre jelentősebbé váló kínai turisztikai piacon – mondta. Hozzátette: a központ feladata lesz a kapcsolatok fejlesztése a kínai turisztikai hivatal és a 16 KKE-ország nemzeti turisztikai szervezetei között, létrehozza és megosztja a turisztikai adatbázisokat, s évente szakmai fórumot rendez.

Az intézmény legfontosabb feladatának nevezte, hogy a régiót vonzó célponttá tegye a kínai turisták számára. Ehhez az új turisztikai útvonalak, termékek előállítása mellett le kell bontani az olyan bürokratikus akadályokat, mint a vízum. Közölte: a kínai turisták számának növelése érdekében egyszerűsítik az eljárást, hogy a régióba utazók a lehető leggyorsabban kapjanak vízumot. Tárgyalások kezdődtek egy új légi egyezményről, és a közvetlen légi járat helyreállításáról is.

Szólt arról is, hogy Kína kiutazó forgalma dinamikusan nő, 2013-ban 7,5 millióan érkeztek Európába, ebből 2,5 millió turista utazott a régióba. A térség az ázsiai országok közül Kínából fogadta a legtöbb turistát. A cél az, hogy a régióba érkezők száma 2018-ra másfélszeresére, 3,8 millióra emelkedjen – mondta.

Mikor Orbán Viktor februárban Kínába látogatott, Li Ko-csiang kínai kormányfővel tartott pekingi találkozóján nagy infrastrukturális beruházások megvalósítását és a kiemelt közös projektek jó előkészítését szorgalmazták a felek, konkrétan is megemlítve a Magyarországot Szerbiával összekötő vasút korszerűsítését.

Szao Csi-vej, a Kínai Turisztikai Hivatal elnöke kiemelte: 2013 novemberében Bukarestben adtak ki közös nyilatkozatot Kína és a 16 kelet-közép-európai ország vezetői közötti együttműködésről, amelyben egyértelműsítették Kína és a KKE-országok hosszú távú együttműködésének fő területeit, közöttük a turizmusét. A döntés kifejezi azt, hogy Kína és a KKE-országok nagy figyelemmel kísérik az iparág közös fejlesztését, a turisztikai kapcsolatokat történelmi küldetésnek tekintik.

Hozzátette: a két fél a turisztikai együttműködést magasabb szintre kívánja emelni, a korlátokat közösen kell lebontani. A kínai fél támogatja a régió turizmusfejlesztési szervezetei szövetségének létrejöttét, javaslatot tett miniszteri értekezleti mechanizmus kialakítására. Az elnök ugyancsak hangsúlyozta a közvetlen légi közlekedés megoldásának fontosságát és a vízumkönnyítést.

Terveik szerint az erőforrások integrálásával létrehoznák a „Selyemút Turisztikai Övezetet”, amely több országot érintene a régióban, az idei novemberi sanghaji nemzetközi turisztikai vásáron pedig a 16 ország díjmentesen vehet majd részt. Kína a turisztikai vállalkozások számára vásárokat szervez, támogatja az önkormányzatok és a vállalkozások együttműködését, a közös turisztikai beruházásokat, és a szolgáltatások bővítését – ismertette.

A megnyitóbeszédek után a Magyar Tudományos Akadémia Budavári dísztermében felavatták a központ névtábláját, amellyel a budapesti székhelyű szervezet létrejött a Magyar Turizmus (MT) Zrt. szervezetén belül. A csúcstalálkozón a régió 16 országának – Bosznia-Hercegovina, Csehország, Szerbia kivételével – képviselői vettek részt. A tanácskozás célja a központ megnyitása mellett az együttműködés formájának, jogi kereteinek meghatározása, a tárgyalásokat Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, és Horváth Gergely, az MT Zrt. vezérigazgató-helyettese irányítja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.