Honvédségi földeket adnak át

Hét és fél ezer hektárnyi földet adnak át a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezeléséből.

2014. 05. 15. 3:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztérium tájékoztatása szerint 220, az ingatlan-nyilvántartásból kivett – honvédelmi célra feleslegessé nyilvánított területként szereplő –, valamint 42 tényleges művelési ágba sorolt földrészlet átadására vonatkozik a szerződés. A megállapodás alapján kerülnek a földek a tulajdonosi jogokat gyakorló NFA-hoz a Nemzeti földalapról szóló törvény értelmében. A jogszabály ugyanis kimondja, hogy azokat a mezőgazdasági művelésbe vonható HM-vagyonkezelésű területeket, amelyek a honvédelmi feladatok ellátásához már nem szükségesek, az NFA-nak kell átadni. A területek mezőgazdasági hasznosításáról az NFA gondoskodik.

A HM lapunk érdeklődésére közölte: az átadás célja a honvédelmi feladatok ellátását már nem szolgáló földterületek bevonása az ország gazdasági vérkeringésébe a mezőgazdasági művelés alá vont területek növelésével és a mezőgazdasági termelést folytató helyi közösségek életfeltételeinek javításával, megélhetésük biztosításával. Az átadás országszerte összesen 99 települést és 262 ingatlant érint, az NFA birtokába kerülő földterületek nagysága 7472 hektárt tesz ki. A tényleges birtokba adás az NFA részére folyamatosan zajlik. Jelenleg az ingatlanok több mint fele esetében megtörtént az átadás-átvétel, június végéig akár az összes érintett földterület átadása megtörténhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.