Intézkedési terveket fogadott el az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék elnöke elfogadta a nemzeti auditáló szervezet és az irányító szervek intézkedési tervét.

KG
2014. 05. 20. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felidézik, hogy az EUTAF ellenőrzéséről szóló jelentést 2014. január 21-én, sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra az Állami Számvevőszék. A számvevőszéki jelentés akkor megállapította, hogy az auditor szervezet szakmai tevékenységének szabályozottsága összességében magas, míg a szakmai feladatok végrehajtása közepes megfelelőségű volt. Utóbbi minősítést alapvetően a jogszabályban meghatározott határidők késedelmes teljesítése indokolta.

Az ÁSZ ellenőrzésének célja egyrészt annak értékelése volt, hogy az NGM irányítása alatt álló, önállóan működő EUTAF 2010-2012. éveket érintő pénzügyi gazdálkodása, feladatellátása, belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése megfelelt-e a vonatkozó előírásoknak, másrészt az irányító szerv felügyeleti tevékenysége biztosította-e a szabályszerű feladatellátást.

Az EUTAF feladatainak teljesítését mind az Európai Bizottság, mind az Európai Számvevőszék ellenőrizte. Az ÁSZ megállapítása szerint a szervezet gazdálkodásának ellenőrzésénél a mintavételezés alapján ellenőrzött tételek azt mutatták, hogy az ellenőrzött időszakban a szükséges dokumentumok rendelkezésre álltak, a pénzügyi jogköröket megfelelően gyakorolták. Az uniós támogatások felhasználása pedig cél szerint történt az ellenőrzött időszakban.

A jelentés közzétételekor az ÁSZ elnöke külön figyelemfelhívó levélben mutatott rá a határidők előírásának és betartásának fontosságára. Az EUTAF erre kedvezően reagált, így a 2010-től lezáratlan PHARE és átmeneti támogatások program keretében a kapcsolódó szabálytalansági eljárásokat lefolytatta, azok nyomon követését rendszerbe iktatta.

Az EUTAF ellenőrzéséről szóló jelentésében az ÁSZ több javaslatot fogalmazott meg. Az EUTAF főigazgatójának javasolta a belső kontrollrendszer erősítését és a határidők betartásának biztosítását. A nemzetgazdasági miniszternek az EUTAF kiszámítható és zavartalan feladatellátásához és működéséhez szükséges intézkedések meghozatalát javasolta az ÁSZ. A PHARE- és átmeneti támogatásokkal kapcsolatban megállapított hiányosságok pótlását egyaránt javasolta az EUTAF főigazgatójának és a Miniszterelnökség illetékes államtitkárának. Az intézmények határidőben elkészítették és megküldték intézkedési tervüket.

Az intézkedési tervek kapcsán az ÁSZ elnöke az EUTAF főigazgatójának írt válaszában rámutatott a határidők szigorításának fontosságára, mivel ezen keresztül javítható a feladatellátás szabályszerűsége, biztosítható a programok határidőben történő lezárása.

Az EUTAF gazdálkodási függetlensége és működésének biztonsága tovább erősödött, az intézmény 2014. január 1-jétől önálló költségvetési státuszú lett. Az EUTAF jelentős hatással van az uniós források magyarországi felhasználásának szabályszerűségére, rendszer- és projektellenőrzéseivel támogatja több ezer milliárd forint nagyságrendű uniós forrás felhasználását. Az EUTAF önálló gazdálkodó státusza illeszkedik a 2014-től induló új programozási időszakban betöltendő szerepéhez – áll a dokumentumban.

Feladatköre szerint az EUTAF auditálhatja majd az uniós támogatások fogadására kialakított új hazai intézményrendszert. Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szóvivője a napokban közölte, hogy miután az Európai Bizottság nem állította le a támogatások kifizetését, a magyar hatóságok dönthetnek úgy, hogy az új intézményrendszerben kiállított fizetési igényeket is benyújtják. Ezt megelőzően azonban biztosítékot szeretnének kapni az EUTAF-tól, mint a szervezetrendszert auditáló hazai hatóságtól – idézi fel az ÁSZ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.