Ismét örülhetnek a fiatal magyar gazdák

Rengetegen pályáztak a maximum 40 ezer eurós összegre.

NT
2014. 05. 21. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vidékfejlesztésért felelős államtitkár hozzátette: a forrásra, amely még a 2007–2013-as programozási időszakból származik, május első két hetében lehetett pályázni. A vissza nem térítendő támogatásra, amelynek összege maximum 40 ezer euró (mintegy 12 millió forint), csaknem 2900-an pályáztak a fiatal – 18–40 év közötti – gazdák közül.

Várhatóan mintegy ötszázan részesülnek majd a támogatásban. Az államtitkár szerint valószínűleg a más területen fel nem használt pénzekből is csoportosítanak át erre a területre. Az igény ugyanis nagy volt, összesen több mint 34 milliárd forint.

V. Németh Zsolt emlékeztetett: az unió 2013-ig tartó pénzügyi időszaka keretének terhére már három hasonló pályázatot írtak ki. Ezekre összesen 32,3 milliárd forint kifizetést teljesítettek, mintegy 3300 fiatal gazdának. A pályázatok célkitűzése, hogy javítani lehessen a gazdálkodók korösszetételét, továbbá a birtokstruktúra is kedvező irányba változzon, valamint növekedjen a vidék népességmegtartó ereje.

A mostani pályázaton azok indultak jó eséllyel, akik 18 évnél idősebbek, de a 40. életévüket még nem töltötték be és első alkalommal hozzák létre gazdaságukat. Emellett vállalják, hogy a gazdaság vezetőjeként azt öt évig fenntartják.

Továbbá rendelkeznek a mezőgazdasági termeléshez szükséges szaktudással. A pályázatok elbírálásakor előnyt jelent, ha az adott gazdaság hátrányos helyzetű régióban működik, a fiatal gazda tanyán vagy majorban él, illetve oda kíván költözni, a pályázó nagy kézimunka-igényű tevékenységet – állattenyésztést, kertészkedést – kíván folytatni, van szakmai gyakorlata és a továbbképzést is vállalja – fűzte hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is: akik nem nyertek, azoknak a mostani – 2014–2020-as – uniós programozási időszakban lesz lehetőségük pályázni igen jelentős forrásra, mivel az egyik tematikus alprogram például a fiatal gazdák támogatását szolgálja. De az I-es pillér forrásaiból is kiemelt támogatást kaphatnak – tájékoztatott V. Németh Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.