Ismét rekordot döntött a növekedés

Márciusban 8,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

WA
2014. 05. 28. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A februári nyolcéves csúcsot jelentő növekedést követően ismét rekordot döntött a kiskereskedelmi forgalom növekedése, amely azt mutatja, hogy tartós és folyamatos a belső fogyasztás erősödése – reagált a KSH szerdán nyilvánosságra hozott adataira a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A kiskereskedelmi forgalom 8,5 százalékos márciusi bővülését a rezsicsökkentés, a családi adókedvezmények, a foglalkoztatás rekordmértékű bővülése, a reáljövedelmek növekedése és a fogyasztói bizalom javulása segítette. A növekedéshez hozzájárult, hogy az online pénztárgéprendszernek köszönhetően fehéredik a gazdaság.

Folytatódik a mérsékelt ütemű magyar gazdasági növekedés, hála az export robusztus növekedésének és a magánberuházások fokozatos bővülésének – szerepelt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) május elején kiadott félévi prognózisának Magyarországról szóló fejezetében.

 

2014 első felében a lakossági fogyasztás és a kivitel volt a gazdasági növekedés motorja.

2014 márciusában az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, továbbá a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma összesen 701 milliárd forint volt, ami 42 milliárd forintos növekedést jelent az egy évvel korábbi értékhez képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmában 8,1 százalékos bővülést mértek, de ennél is nagyobb mértékű növekedés volt a nem élelmiszer kiskereskedelemben, amely márciusban 8,5 százalékkal emelkedett 2013 azonos időszakához képest. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 9,5 százalékkal bővült a forgalom.

A belső fogyasztás folytatódó növekedésére utal, hogy a márciusi, kiugró bővülés mellett idén januárban és februárban is 6 százalék feletti növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom, a tavalyi évben pedig negyedévről negyedévre nőtt a háztartások fogyasztása. A kormány célja az elmúlt időszakban is az volt, hogy több pénz maradjon az embereknél. A fogyasztás növekedésének köszönhetően a magyar gazdaság olyan fejlődési pályára állt, amelyben az export mellett a belső kereslet is egyre inkább húzza a gazdasági növekedést. Várakozásunk szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése a következő hónapokban is folytatódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.