Kartellezhetett a JPMorgan?

Figyelmeztetést küldött kedden az EB a Crédit Agricole-nak, a HSBC-nek és a JPMorgannek kartellezés gyanúja miatt.

MD
2014. 05. 20. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény ismerteti, hogy ezeket a származékos ügyleteket a pénzügyi intézmények szerte a világon arra használják, hogy kivédjék a kamatingadozásokat, így jelentős szerepet játszanak a világgazdaságban, az árukat pedig az irányadó bankközi kamat, az euró esetében az Euribor határozza meg. A bizottság azt gyanítja, hogy a Crédit Agricole, a HSBC és a JPMorgan összejátszhatott, hogy a maguk számára kedvezően befolyásolják ezeknek a származékos ügyleteknek az árát.

A brüsszeli testület emlékeztet: 2011-ben rajtaütésszerű vizsgálatokat végzett több pénzintézetnél, később pedig ugyanezen a téren négy bankra szabott ki összesen 1,04 milliárd euró büntetést, amelyet később 10 százalékkal csökkentett, miután a bankok beismerték, hogy kartelleztek, és megegyeztek az Európai Bizottsággal.

A figyelmeztetés elküldését követően az érintett vállalatok betekinthetnek a vizsgálat irataiba, írásban válaszolhatnak vagy akár személyes meghallgatást is kérhetnek, hogy megvédjék magukat. Ha ez megtörtént, a vizsgálat lezajlott, és a kartellezés bizonyítást nyer, a bizottság az érintett vállalatok éves forgalmának legfeljebb 10 százalékát kitevő bírságot állapíthat meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.