Kevesebb lehet az akácméz az idén

Az elmúlt időszak hűvös, esős időjárása miatt várhatóan 25-30 százalékos lehet a csökkenés.

HBI
2014. 05. 20. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai évi 24-24,5 ezer tonnányi előállított méz mintegy fele akácméz. Ennél a mézfajtánál a felvásárlási és fogyasztói árak alakulása szintén az előállított mennyiségtől függ majd, egyelőre azonban még képlékeny a piac: előfordulhat kilogrammonként 1000-1200 forintos kereskedői ajánlat is a hordós kiszerelésre, míg a termelői közvetlen értékesítésben 1800-2000 forint között mozoghatnak az árak. A felvásárlási árak mindenesetre kedvezőek, kilogrammonként 750-850 forintot kínálnak jelenleg a kereskedők.

A szakember kifejtette: az ország déli megyéiben már véget ért a virágzás, Pest megye egyes részein még mézel a növény, azonban kérdéses, mennyire tudnak ezzel élni a méhészek. Bíznak benne, hogy növelni tudják a számukra legjövedelmezőbb akácméz mennyiségét.

Az OMME vezetője hozzátette: a pontos idei repceméztermésről még nincsenek pontos adatai az egyesületnek, de az elhúzódó repcevirágzás miatt kedvezően alakulhat a mennyisége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.