Kóklerektől hemzseg az ingatlanpiac

Trükkök tucatjaival verik át a gyanútlan tulajdonosokat a tisztességtelenül működő ingatlanközvetítők.

2014. 05. 09. 3:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jutalék szinte minden ingatlanközvetítőnél központi kérdés, ám korántsem mindegy, hogy a pénzért milyen szolgáltatást kap cserébe az eladó. A piac ugyanis hemzseg a felkészületlen és pénzéhes kóklerektől, akik gyakran az ügyfelekkel kötött megállapodás ellenére sem végzik el azt a munkát, amivel megbízták őket, vagy épp az adásvétel után nagyobb összeget követelnek az eladótól. Sokan úgy próbálnak meg minél könnyebben eladni egy-egy ingatlant, hogy alulárazzák. Vagy épp ellenkezőleg, a minél nagyobb jutalék reményében túl nagy árat határoznak meg.

– Többször találkozni olyan példával, amikor a közvetítő nem mutatja meg az ügyfélnek a teljes kínálatot, ezzel azt a benyomást kelti, hogy ennél olcsóbban nem kaphat lakást – mondta lapunknak Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője.

A kóklerek gyakran apróhirdetés útján vagy épp az eladó ház ablakába kirakott telefonszámon keresik meg a tulajdonost, gyors értékesítést ajánlva. Markó Gergely, a City Cartel ingatlaniroda vezetője szerint sokszor a megállapodást is maguk készítik el, amely még az alapvető jogszabályi kritériumoknak sem felel meg. Nem ritka, hogy az ügyféllel kizárólagos szerződést kötnek, így az ingatlant máshol nem hirdetheti a tulajdonos.

A legalattomosabbak azonban mind közül azok az ingatlanosok, akik szándékosan csalásra épített üzleti modellt hoznak létre.

A teljes cikket a pénteki Magyar Nemzetben olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.