Közlekedési nagyprojektekről döntött a kormány

A kormány 8 milliárd forinttal emelte az M0-s körgyűrű bővítésének támogatását.

SZN
2014. 05. 30. 21:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A projekt keretében kétszer három sávos és leállósávos autópályává bővül a körgyűrű M1-es és M5-ös autópálya közötti szakasza. A határozat melléklete szerint a projekt tartalmazza továbbá a Növény utcai átkötés kialakítását, a Váza utcai csapadékvíz-átemelő bővítését és a 23. kerületi Gyáli-patak mederrendezési munkáit. A projekt eredeti támogatása 97,5 milliárd forint volt, ez növekszik meg most 8 milliárddal. A határozatban a kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy állítsa össze az uniós nagyprojekt módosítási kérelmét, és hozzájárult ahhoz, hogy a tárcavezető az Európai Bizottsággal a módosításról tárgyalásokat kezdeményezzen.

A kabinet múlt év július elején már határozott arról hogy az M0-s e részének egyik 3 kilométeres szakaszán meg kell erősíteni a burkolatot, ami 889 millió forintba kerül. Akkor felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy állítsa össze az uniós nagyprojekt módosítási kérelmét, és hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezdeményezzen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal a módosításról. A kormány ezt a határozatot most visszavonta.

A kormány a másik határozatában hozzájárult az ürömi elágazásnál lévő körforgalmú csomópont építéséhez és a nagyprojekt támogatási szerződésének megkötéséhez. A Budapest–Esztergom-vasútvonal szintbeni kereszteződésének kiváltását szolgáló építkezés nettó 804 millió forintba kerül, ezt adja az EU támogatásként. A 217 millió forintos áfa viszont a Közlekedés operatív program (Közop) hazai társfinanszírozásából származik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.