Lakossági állampapírok: a bankok is szerephez jutnak

A bankokat is bevonja az állam a hosszabb távú lakossági állampapírok értékesítésébe.

WL
2014. 05. 30. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világgazdaság pénteki számában azt írja: hétfőtől a Prémium Magyar Államkötvényt öt, a Bónusz Magyar Államkötvényt pedig hat kereskedelmi bank is forgalmazni fogja a papírokat eddig kizárólagosan forgalmazó Magyar Államkincstár mellett. A lakossági állampapírok közül eddig csak a Kamatozó Kincstárjegyet forgalmazták a bankok.

A technikai lebonyolítás megkönnyítése érdekében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új sorozatokat bocsát ki az inflációt követő és a diszkontkincstárjegyek kamatához igazodó bónuszú kötvényekből – írta az üzleti napilap.

Jövő héttől a külföldi magánszemélyek is vásárolhatnak a kétféle kötvényből. „Nem szerettük volna kizárni a határon túli magyarokat a vásárlók közül” – indokolta a döntést Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese. A magánszemélyek mellett a nonprofit szervezetek is jegyezhetnek ezekből az állampapírokból, az intézményi befektetőket viszont továbbra is kizárják.

A Babakötvény, a Féléves Kincstárjegy és a Prémium Euró Magyar Államkötvény értékesítése azonban továbbra is a kincstárnál marad – emeli ki a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.