Lassan feltárulnak a svájci számlák

Magyar adóbevallásaikat módosítják olyan magánszemélyek, akik kisebb-nagyobb összeget tartanak Svájc valamely bankjában.

Jakubász Tamás
2014. 05. 28. 4:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérték céljukat a jelek szerint azok az érdeklődő, figyelemfelhívó levelek, amelyek a közelmúltban érkeztek Svájcból a helyi bankok magyarországi ügyfeleihez. A küldeményekben a kinti pénzintézetek annak idején arra kérték a címzetteket, hogy elfogadható módon igazolják az ott tartott vagyonuk eredetét, egyúttal – ha kell – tisztázzák a viszonyokat. Szakmai körökből úgy tudjuk, jórészt a banki felkérések hatására egyre több érintett keres fel idehaza adótanácsadót, arra adva megbízást: a szakember rendezze a Svájcban lévő pénzek itteni adóügyi helyzetét.

Ez – adott esetben – úgy történhet, hogy az ügyfél bevallja azokat az összegeket, amelyeket az elmúlt években kamat címén kapott Svájcból.

Emellett szükség lehet rá, hogy a kivitt pénz eredetéről is tudomást szerezzen a magyar adóhatóság. A bevallások módosítása persze adóbefizetésekkel is járhat.

A szakmai megállapítások mindezeken túl arról szólnak: az érintettek között leginkább vagyonosabb személyek, például nagyobb vállalkozások vezetői, irányítói szerepelhetnek, akik főként azért foghatnak bele az ügyintézésbe, hogy immár tisztázott körülmények között, de a továbbiakban is a biztonságosnak hitt Svájcban tarthassák vagyonuk egy részét.

A jelenség nem csak idehaza tapasztalható, másutt – hírek szerint – meglehetősen nagy mértéket ölt a svájci pénzekkel kapcsolatos adminisztráció. A nemzetközi jelenség mozgatórugóiról szólva Lőcsei Tamás, a PwC adóügyi cégtársa lapunknak általánosságban azt mondta: a krízis kitörése óta alapvető változásokon esett át a nemzetközi adó- és pénzvilág. A költségvetési bevételek növelése miatt az egyes országok hatóságai mindent megtesznek a közterhek maradéktalan beszedéséért, ehhez pedig elengedhetetlen az államok közötti gyors információcsere.

További részletekért keresse a Magyar Nemzet szerdai számát!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.