Már a hétvégén ehetünk cseresznyét

A tavalyinál közel két héttel korábban lesz termés.

NT
2014. 05. 07. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint az enyhe télnek és a korai tavasznak köszönhető a szokásosnál korábbi cseresznyeérés.
Apostol János, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa felhívta a figyelmet arra, hogy a terméskilátások rendkívül jók, sok gyümölcs van a fákon, azonban az elmúlt napok hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt a korai fajták húsa elkezdett repedni.

A gazdák egyenletes öntözéssel és a gyümölcsfák fóliával való letakarásával is tudnak a hirtelen sejtnyúlás, sejtgyarapodás ellen védekezni, amely a repedést okozza – tette hozzá. A szakértő közölte, hogy a Rita prémiumminőségű, nagy szemű,  zamatos gyümölcs, szemben a régebbi korai fajtákkal, mint a pomázi hosszú szárú vagy a münchebergi korai.

Érden a hétvégére várják a teljes érést, azonban a melegebb időjárásnak és a kevesebb csapadéknak köszönhetően a déli megyékben már a hétvége előtt szedhető lehet a gyümölcs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.