Már jelentkeznek a viharok károsultjai

A legtöbb kár az ország középső és déli részén keletkezett.

NT
2014. 05. 05. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásbiztosítási piacot vezető Aegon Magyarországhoz hétfő délután 2 óráig 950 kárbejelentés érkezett, a becsült kár 90 millió forint, így egy kárra átlagosan 95 ezer forint jut. A legtöbb bejelentés Budapestről, valamint Pest és Baranya megyéből érkezett, de országszerte okozott károkat a vihar.

A viharos, esős időjárás következtében kidőlt fák és a nagy mennyiségű eső is több helyen okozott károkat. Például Tamásiban és Barcson utak váltak járhatatlanná, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig leszakadt elektromos vezeték és villámcsapás okozott tüzet.

Az Allianz Hungáriához hétfőn délig 700 bejelentés érkezett, ezek becsült összege 50 millió forint. A felhőszakadások miatt Somogy és Pest megyében is előfordult, hogy utcákat és pincéket öntött el az esővíz. A zivatarok körzetében villámcsapások is megjelentek.

A felhőszakadás-szerű esők mellett jelentős mennyiségű jégeső is hullott az ország több pontján. Így a Szabolcs megyei Tornyospálcán, a Heves megyei Verpeléten és Egerszóláton, a Hajdú-Bihar megyei Vekerd térségében és a Pest megyei Csemő térségében – áll a biztosító közleményében.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz hétfő délutánig 861 bejelentés érkezett, ezek értéke már elérte a 60 millió forintot, de folyamatosan növekszik. A kárszámok megyei rangsora: Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Pest megye.

A Generali Biztosítóhoz 836, időjárással összefüggő kárbejelentés érkezett, ezek becsült értéke 74 millió forint. A bejelentések több mint fele viharkár, ezekre már több mint egymillió forintot – gyorsított eljárásban – ki is fizetett a biztosító.

Ezt követik a villámkárok, a jég okozta károk, valamint a tetőbeázások és a felhőszakadás okozta károk. A legtöbb elemikár-bejelentés Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből érkezett, de jelentősek a károk Budapesten is. A leginkább érintett települések: Budapest, Szeged és Pécs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.