Még mindig kevesebbet keresnek a nők

Egy amerikai kutatás szerint a minimálbérrel vagy annál kisebb keresettel rendelkezők között 62 százalék a nők aránya.

SZN
2014. 05. 10. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai alapján készült kutatás szerint 2013-ban az összes dolgozó nő 5,4 százaléka (2,1 millió fő) és az összes dolgozó férfi 3,3 százaléka (1,2 millió fő) kapott minimálfizetést, vagy annál kisebb összeget. A minimálbér elmaradása olyan munkakörökben engedélyezett, ahol borravalót kapnak az alkalmazottak.

1979-ben még a nők 20,2 százaléka és a férfiak 7,7 százaléka élt minimálbérből, azaz azóta javult a dolgozók anyagi helyzete, arányaiban csökkent a különbség a férfiak és a nők között, de még mindig nem szűnt meg. 2013-ban a legnagyobb különbség a fiatal nők és a fiatal férfiak között volt. Az órabérben dolgozó 20-24 évesek csoportjában a nők 10 százaléka és a férfiak 5,8 százaléka kap minimálbért. A 30-34 éves korosztályban az arányok 4 százalékra és 2,7 százalékra, a 60-64 éves korosztályban pedig 1,5 százalékra és 1,2 százalékra csökkennek.

Az Egyesült Államokban a szövetségi minimálbér óránként 7,25 dollár, az amerikai törvényhozásban ennek 10,10 dollárra emelését fontolgatják. Az ezt szabályozó törvényjavaslat azonban április végén elakadt az amerikai szenátusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.