Még vezet a betét, de jön fel az értékpapír

A háztartások értékpapírszámláin mindössze 173 milliárd forinttal volt kisebb összeg március végén, mint a bankszámláikon.

BuL
2014. 05. 13. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint március végén 6575,2 milliárd forintnyi értékpapírt tartottak a háztartások, miközben 6748,2 milliárd forintjuk volt bankbetétekben.

A lap felidézte: 2013 elején még háromezer-milliárd forint volt a különbség.

A Világgazdaság szerint a lakosság az alacsony betétkamatok miatt fordult az értékpapírok felé. Mint írták, tavaly júniusban történt meg először, hogy több pénz volt ilyen eszközökben, mint lekötött betétben.

A befektetési alapokba áprilisban is áramlott 64 milliárd forint friss tőke, amiből elég sok lehet a háztartások vagyona, és az állampapírpiac is vonz még új megtakarításokat. Az Államadósság Kezelő Központ adatai szerint az utóbbi hetekben pozitív volt a lakossági kincstárjegyek értékesítési mérlege, és a hosszú lejáratú lakossági államkötvények is szépen fogynak – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.