Mihamarabb lépnének az ipari rezsicsökkentés ügyében

Németh Szilárd közlése szerint már a tavaszi ülésszak alatt a parlament elé kerülhet az ipari rezsicsökkentés.

PR
2014. 05. 16. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap pénteki számában megjelent interjúban a politikus azt mondta: fontos, hogy megalapozottan készítsék elő a nonprofit közműszolgáltatók működéséhez szükséges törvényjavaslatot. Úgy fogalmazott: „amennyiben ez megtörténik, akkor elmondhatjuk, hogy az ipari energiaárakat is letörtük”.

Németh Szilárd arról is beszélt, hogy ennek a piaci szegmensnek az energiaköltségei akkor csökkenthetők hatékonyan, ha a szabad piac biztosított. Ehhez viszont meg kell szabadulni a trösztszemlélettől, mert a nonprofit jellegen van a hangsúly – tette hozzá.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter május 14-ei bejelentése szerint a kormány elkezdi a nonprofit közműszolgáltatók kialakítását annak érdekében, hogy a lakossági rezsicsökkentés után megkezdődhessen az ipari rezsicsökkentés.

Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy a rezsicsökkentés megvédésének egyik legfontosabb lépése az, hogy a kabinet létrehozza az első magyar nonprofit energiaszolgáltatót. Giró-Szász András a nonprofit közműcégek kapcsán azt mondta: a nonprofit jelleg nem azt jelenti majd, hogy a fenntartás és a fejlesztések kárt szenvedhetnek. A kormányszóvivő egyben rámutatott, hogy ilyen rendszerek működnek Dániában és Franciaországban is.

A témáról a Századvég közvélemény-kutatást is végzett, amelyből az derül ki, hogy a megkérdezettek 65 százaléka hallott a kabinet ez irányú szándékáról, s közülük 58 százaléknyian támogatják. A témát ismerők 41 százaléka úgy véli, javítana Magyarország versenyképességén, ha mind a lakossági, mind az ipari energiaszolgáltatók nonprofit alapúak lennének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.