Milliárdokat termeltek a rabok

Főleg ruházati termékeket – főként egyen-, munka- és fogvatartotti ruhákat – és bútorokat gyártottak a fogvatartottak.

VZ
2014. 05. 29. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) megtudta, hogy a központi ellátásban megkötött szerződések 48 százaléka ruházati termék (főként egyen-, munka- és fogvatartotti ruha), de jelentős kereslet volt az iroda-, konyha- és zárkabútorok, a lábbelik, a mosodai szolgáltatás, valamint a nyomtatványok, nyomdai szolgáltatások iránt is.

A költségvetési szerveknek százezer forint felett a BVOP gazdasági társaságaitól kell beszerezniük bizonyos árukat, szolgáltatásokat egy listáról, amelyen szerepel például ágynemű, láthatósági mellény, taktikai öv, pizsama, málhazsák, spirálfüzet, madáretető, fejfa, zárkaajtó, bölcső és fekvenyomópad. A szolgáltatások között van hulladékgazdálkodás, elektronikai hulladék begyűjtése, tereprendezés, szemétszedés, növényzetirtás is.

A fogvatartottak létszáma 2013 végén csaknem 18 ezer volt (142 százalékos telítettség). A 12 ezer jogerős elítélt közül mintegy 3500-an dolgoztak a gazdasági társaságoknál, és majd ugyanennyien a börtönök fenntartásában (konyha, mosoda, karbantartás). A büntetés-végrehajtás cégeinél bevezették az Állami Partner védjegyet, melyben 11 gazdasági társaság vesz részt. A legnagyobb nyereséget az Agrospeciál érte el 468 millió forinttal, veszteségesen gazdálkodó cég nem volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.