Mintegy 23 ezer köbméternyi fát döntött ki a viharos szél

Az ítéletidő jelentős veszteséget okozott a Mátrában és a Bükk nyugati részén.

WA
2014. 05. 23. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan a károkat még nem összesítették, de az ítéletidő jelentős veszteséget okozott a Mátrában, a Nyugat-Bükkben és a Heves-borsodi-dombságon mintegy 75 ezer hektárnyi területen gazdálkodó erdészeti társaságnak – közölte Urbán Pál. Elmondta: a helyenként 80-100 kilométeres óránkénti sebességű szél olykor egész erdőrészeket letarolt.

A Bükk nyugati részén összesen 20 ezer köbméternyi fát döntött ki a vihar; a legnagyobb károk Felsőtárkány, Bükkzsérc és Cserépfalu környékén keletkeztek. A Mátrában pedig mintegy háromezer köbméternyi fa esett áldozatául a viharos szélnek.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy az erdőtörvény előírja számukra a károsodott erdőrészek felújítását. A kár csökkentése érdekében, a természetvédelmi hatóságok hozzájárulásától függően, a kidőlt fákat feldolgozzák – mondta.

Hozzátette: ugyan folyamatosan végzik az erdei turistautak felújítását, ám a vihar utóhatásaként további fakidőlésekre kell számítani. Ezért arra kérik a kirándulókat, hogy fokozott figyelemmel túrázzanak.

Az állami tulajdonú társaság éves árbevétele eléri a 3 milliárd forintot. Közvetlenül 320 embernek, a kapcsolódó vállalkozásokon keresztül több ezer embernek biztosítanak munkát – mondta Urbán Pál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.