MNB: Európa meghökkent az inflációt látva

Balog Ádám szerint az inflációs adatok egész Európában meglepetést okoztak.

BuL
2014. 05. 15. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A negatív infláció önmagában érdekes, de ez számunkra nem meglepő, hiszen hónapok óta figyeljük, hogy egyre másra meglepik az inflációs adatok Európát – mondta, utalva arra, hogy ez európai szintű probléma.

– Nem vagyok nyugodt ezektől a folyamatoktól, de látható az Európai Központi Bankban (EKB) is az idegesség – tette hozzá.

A KSH kedden közölt adatai szerint áprilisban a fogyasztói árak 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Magyarországon 1968 óta nem volt példa arra, hogy csökkenjenek a fogyasztói árak. Márciushoz képest átlagosan 0,1 százalék volt az infláció.

A londoni elemzői közösség inflációs prognózisai zéró és 0,3 százalékos emelkedés között mozogtak, az adatok ismertetése után úgy vélték azonban, hogy deflációs veszély nem fenyeget Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.