Nagyot ugrott a kiskereskedelmi forgalom

A márciusi kiskereskedelmi forgalom 8,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

MNO
2014. 05. 06. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiigazítatlan nyers adat 6,2 százalékos növekedést mutat márciusban az előző havi 6,7 százalékot követően. Az első negyedévben 7,1 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom bővülése a szezonálisan korrigált adat szerint, a nyers mutató 6,4 százalék.

Márciusban alacsony bázisról jelentősen felgyorsult a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítési volumene, amely 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a februári 4,7 százalékos növekedést követően. Az üzemanyag-forgalom 9,5 százalékkal nőtt éves összevetésben a februári 6,4 százalék után. Az élelmiszer-kereslet 7,9 százalékkal haladta meg márciusban az egy évvel korábbit, alig szerényebben az előző havi 8,2 százaléknál.

Az év első három hónapjában a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 8,2 százalékkal bővült az élelmiszer-kiskereskedelem, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítési volumene 5,8 százalékkal nőtt. Az üzemanyag-forgalomban 6,8 százalékos növekedést mértek az első negyedévben.

A KSH emlékeztetett arra, hogy tavaly július elsejétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete, és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállománya is rendelkezésre áll. Így 2014 első hat hónapjának kiskereskedelmi adatait nem lehet összehasonlítani a tavalyi év első félévi adataival.

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom is megnőtt, „kifehéredett” – jegyzi meg a KSH.

Az előző módszertan naptárhatástól megtisztított adatai szerint a márciusi kiskereskedelmi forgalom 5,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a februári 4,3 százalékos növekedés után. A korábbi módszertan kiigazítatlan, nyers adata szerint 3,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom márciusban az előző havi 4,3 százalékot követően.

Az első negyedévi forgalom 4,7 százalékkal nőtt a naptárhatástól tisztított adat és 4,0 százalékkal a nyers adat szerint. Az átlagosnál jobban, 5,8 százalékkal nőtt a nem élelmiszer termékek értékesítése és 6,8 százalékkal az üzemanyag-forgalom, míg az élelmiszer-vásárlások 3,2 százalékkal haladták meg a tavalyi első negyedévit

A kiskereskedelmi forgalom márciusi alakulásáról bővebb információk alapján május 28-án jelenik meg a második becslés a KSH honlapján.

Folytatódott az emelkedő trend a kiskereskedelmi forgalomban az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik kiemelték: ez a bővülés húzhatja az idei gazdasági növekedést.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője az MTI-nek hangsúlyozta, hogy bár bázishatások és az online pénztárgépek bekötése is segítette a kiskereskedelmi forgalom bővülését, az elmúlt negyedéves, általános gazdasági folyamatok is arra utalnak, hogy az ipari export mellett a kiskereskedelmi forgalom emelkedése húzhatja az idei gazdasági növekedést.

Balatoni András, az ING Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint az idei évben a kiskereskedelmi forgalom bővülése az új módszertan szerint meg fogja haladni a 7 százalékot. Ez rendkívül kedvező a hazai növekedés szempontjából, ráadásul azt mutatja, hogy a belső kereslet lesz a gazdasági növekedés fő motorja az idei évben, ami a költségvetés szempontjából is kedvező folyamat – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.