NGM: csökkenő pályán az államadósság

Nem a negyedéves adatokat kell nézni, hanem az év végit, mert az a lényeges – közölte a gazdasági tárca.

NT
2014. 05. 19. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Gábor államtitkár kifejtette: az NGM ezért már az év elején biztosította az év hátralévő részében fizetendő törlesztések fedezetét, az első negyedéves államadósságszint azért emelkedett a tavalyi év végéhez képest, mert 3 milliárd dollár értékben vett fel az ország devizakötvényeket. Ezekből a tartalékokból az idén lejáró adósságot fogja Magyarország kifizetni – fűzte hozzá az államtitkár.

Kiemelte: a múlt héten 500 millió angol fontos hitelt törlesztett a kormány, júniusban egymilliárd eurós hitelt törleszt majd, ősszel pedig 2 milliárd eurót fizet vissza az ország, tehát nagyságrendekkel csökken az államadósság szintje. Rámutatott: a márciusi adósságráta növekedése is legfőképpen a biztonsági előtartalékolásnak köszönhető, a kormányzati tartalék az első negyedévben 752 milliárdról 1787 milliárd forintra nőtt.

Orbán Gábor kitért arra: a kormány törekvéseinek eredményeképpen Magyarország már évek óta saját erőből képes finanszírozni a szocialista kormányoktól örökölt magas államadósságát. A korábbi helyzethez képest a kormány növelte az állam vagyonát, illetve beindította a gazdasági növekedést is – tette hozzá. Orbán Gábor végezetül kiemelte: az államadósság nagysága az év közben „hullámzik”, a lényeg az, hogy milyen mértéket ér el az év végén.

A Magyar Nemzeti Bank által nyilvánosságra hozott adatok szerint az államháztartás bruttó adóssága a GDP 84,6 százaléka, 24 904 milliárd forint volt március végén. A nagyobbik kormánypárt erre a nap folyamán úgy reagált: az államadósság azért magas jelenleg is, mert „a Gyurcsány–Bajnai-kormány nyakig eladósította az országot, az államadósság szintjét a GDP 52 százalékáról 83 százalékára emelte”. Hozzátették: az első negyedéves adatoktól függetlenül az államadósság csökkenő pályán van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.