Nyereséges évet tudhat maga mögött a Magyar Posta

Több mint 1,3 milliárd forint adózás utáni eredménnyel zárta a tavalyi évet a Magyar Posta Zrt.

MNO
2014. 05. 30. 14:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szarka Zsolt, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójának értékelése szerint a társaság stratégiai célja, hogy a logisztikai piacon továbbra is megőrizze piacvezető pozícióját, a pénzforgalmi szolgáltatói területen pedig növelje jelenlétét. Az új, középtávú stratégiai célok időarányos részét 2013-ban a posta sikeresen teljesítette, ami kulcsfontosságú, hiszen az egyik legnagyobb hazai foglalkoztatóként a Magyar Posta eredményes működése nemzetgazdasági szempontból is kiemelten fontos.

A csomaglogisztikai területen a Magyar Posta továbbra is piacvezető Szarka vezérigazgató tájékoztatása szerint, többek közt az e-kereskedelem fellendülésének köszönhetően a Magyar Posta a logisztikai termékek piacán – beleértve a csomagszállítási üzletágat – 10 százalékos növekedést könyvelt el 2012-höz képest. 2013-ban minden eddigi rekordot megdöntve, a Magyar Posta által kezelt csomagküldemények száma csaknem 11,5 millió darab volt. A csomaglogisztikai területen a Magyar Posta tehát továbbra is piacvezető.

Minőségi mutatói pedig a nemzetközi színtéren is kiemelkedőek, hiszen 2013-as teljesítménye alapján idén tavasszal elnyerte az UPU (Egyetemes Posta Egyesület) arany fokozatú elismerését magas színvonalú EMS szolgáltatásáért (nemzetközi expressz szolgáltatás), ezzel bekerült a világ négy legjobb EMS szolgáltatója közé. A webkereskedők és az online vásárló ügyfelek magas színvonalú kiszolgálása érdekében 2013-ban elindult beruházás eredményeként 2014 májusában a hazai piacon elsőként a Magyar Posta állított üzembe csomagautomatákat, amellyel lépéselőnyre tett szert a versenytársakkal szemben.

A Magyar Posta a liberalizált levélpiacon is megőrizte korábbi pozícióját, a tavalyi évben összesen csaknem 600 millió darab levélküldeményt kezelt. A levéltermékekből fakadó bevétele – a nemzetközi trendhez hasonlóan – néhány százalékkal csökkent. Az ebből eredő bevételkiesés pótlására akvizíciókkal és a szolgáltatási portfólió bővítésével reagált a társaság, például mérőóra-leolvasási és közműszolgáltatók számára nyújtott ügyfélszolgálati tevékenységek ellátásába kezdett. 2013-ban a Magyar Posta Zrt. tulajdont szerzett a Díjbeszedő Holding Zrt.-ben. Az akvizíciónak köszönhetően a nyomdai szegmensben megjelent a román és a moldáv piacokon is.

A készpénz-átutalási megbízás – a csökkenő trend ellenére – továbbra is a legnépszerűbb számlabefizetési szolgáltatás a hazai piacon. A csekkforgalom csökkenésének kompenzálására a társaság új, innovatív fizetési módok megteremtésén dolgozik, illetve részesedést szerzett a Díjnet Zrt.-ben, amely az elektronikus számlafizetési rendszer hazai piacvezető vállalata. A postacsoport így mind a hagyományos, mind az elektronikus csatornák tekintetében a díjbeszedési piac legjelentősebb hazai szereplőjévé vált.

Fontos eredmény a Magyar Posta vezérigazgatója szerint, hogy 2013 őszén megkezdte üzleti tevékenységét a Magyar Posta Befektetési Szolgáltató Zrt. Az általa kínált befektetési szolgáltatások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ügyfelek korszerű értékpapírszámlákon kezeljék megtakarításaikat a postán, és a hagyományos értékpapírok mellett megteremtette a dematerializált állampapírok értékesítésének, illetve egyéb, kedvező befektetési termékek forgalmazásának (Magyar Posta Ingatlan Alap és Magyar Posta Pénzpiaci Alap) lehetőségét is. A társaság a Magyar Posta Biztosító termékeinek forgalmazásában is sikeres volt, az ebből fakadó bevételek 10 százalékos növekedést mutattak.

2013 végén a közvetített pénzügyi termékek forgalmazásának területén – a régi megállapodások megszűnését követően – új, kölcsönös előnyökön alapuló stratégiai megállapodást kötött a Magyar Posta az FHB Bankkal. A fent részletezett megállapodásoknak köszönhetően ismét teljes körű pénzügyi szolgáltatást nyújt a Magyar Posta, hiszen elérhetők a befektetési, a biztosítási, a megtakarítási és a folyószámla termékek is. 2013-ban együttműködés jött létre a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, valamint a Magyar Posta között. A takarékszövetkezeti együttműködés révén Magyarország vezető pénzügyi hálózata jöhet létre. A kiskereskedelmi áruk forgalmazásának területén elkezdődött a termékportfólió áttekintése és a posta tevékenységéhez jobban illő kínálat kialakítása. Ebből a tevékenységéből származó árbevételét szintén növelni tudta a Magyar Posta, annak ellenére, hogy megszűnt a dohányforgalmazási lehetőség.

A társaság stratégiai céljainak elérése érdekében folyamatos innovációra és beruházásokra van szükség, éppen ezért 2013-ban több jelentős beruházást is elindított, végrehajtott a Magyar Posta. Több posta felújítása megtörtént, köztük az ország legnagyobb forgalmú fiókja, a Budapest 62-es posta (a Nyugati pályaudvarnál) is megújult, továbbá csaknem 100 posta akadálymentesítése is megtörtént. Uniós forrásból 40 kistelepülés postáján Agora pontok jöttek létre, amelyek lehetőséget biztosítanak a postai szolgáltatások igénybevétele mellett egyes államigazgatási ügyek elindítására is.

A fejlesztéseknek köszönhetően ma már a legnagyobb forgalmú posták rendelkeznek ügyfélhívó rendszerrel, mely biztosítja, hogy rugalmasan, a forgalmi igénynek megfelelő létszámmal szolgálják ki az ügyfeleket, ezzel csökkentve a várakozási időt. Jelentős mértékben bővült az IT alapinfrastruktúra, valamint több mint 2300 online pénztárgép beszerzése történt meg.

A logisztikai üzletág fejlesztése a Magyar Posta stratégiai célja, ezért a beruházások terén is kiemelt helyen szerepel. 2013-ban elkezdték a csomagszállítási üzletág járműflottájának megújítását, 300 gépkocsi cseréje történt meg, illetve minden postai gépjárműbe GPS-alapú gépjárműkövető rendszer került. A kézbesítők biztonsága érdekében tavaly megtörtént a kézbesítők segélyhívóval történő ellátása, amely az őket érő esetleges támadások, bármilyen segítséget igénylő esemény során lehetővé teszi a hatékony védelmet és a gyors segítségnyújtást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.