Öntik a Tisza-tóba a halakat

A tavalyi évhez hasonlóan, az idén is mintegy 40 millió forintot fordít a tározó halállományának pótlására és gyarapítására a vízkezelő.

LM
2014. 05. 02. 18:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hegedűs Gábor tájékoztatása alapján a társaság az idei halgazdálkodási tervében rögzített ragadozóhal-telepítési kötelezettségét már teljesítette, húsvét napjaiban ugyanis mintegy 400 ezer előnevelt csukaivadékot telepítettek a Tisza-tó több pontján.

A korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a ragadozók közül leginkább ez a hal szorul mesterséges állománybővítésre, míg a tóban ugyancsak fontos szerepet betöltő süllő és harcsa állománya stabil, ívási feltételeik pedig kedvezőbbek a csukáénál – tette hozzá.

Legközelebb 10 ezer kilogramm kétnyaras pontyot helyeznek ki. A májusi, várhatóan egy-két időpontban történő telepítés kiemelt jelentőségű a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. és a horgászok számára, mert ezek a szállítmányok lesznek az elsők, amelyek a tározó őshonosnak számító, nagy genetikai változatosságú, ellenálló tőpontyok szaporításából származnak – húzta alá a vezető.

Emlékeztetett: ezt a hosszú távú programot 2012-ben indították el a feladatra kiírt pályázatot elnyert Aranyponty Zrt.-vel együttműködve.

A telepítések harmadik fordulójában, májustól augusztusig, több tételben és helyszínen, összesen 30 000 kilogramm háromnyaras, azaz fogható méretű ponty kerül majd a vízbe. Ezek egy részét még a faj fogási tilalmi ideje alatt kihelyezik – mondta az igazgató, aki szerint a példányonként átlagosan másfél-két kiló körüli, horogérett pontyok elsősorban a pecások sikerélményét garantálják a Tisza-tavi főszezon alatt.

Hegedűs Gábor jelezte: cégük az idén az elmúlt évihez hasonló összeget szán a telepítésre, így összességében várhatóan mintegy 40 millió forintot költ majd 2014-es halasítási programjának megvalósítására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.