Orbán a gyorsításról beszélt a Gazprom vezérével

Az ukrajnai helyzet igazolta, hogy a Déli Áramlat Európa számára kulcsfontosságú.

BuL
2014. 05. 14. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatása szerint a miniszterelnök és az orosz állami gázipari cég vezetője megállapította: az ukrajnai helyzet igazolta, hogy a Déli Áramlat Európa gázellátásának biztonsága szempontjából kulcskérdéssé vált. Ezért egyetértettek abban, hogy a Déli Áramlat építésének munkálatait fel kell gyorsítani.

Orbán Viktor és Alekszej Miller megvitatta továbbá azt az új fejleményt, hogy Ausztria is csatlakozott a Déli Áramlat programhoz – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Ausztria irányába tervezik vezetni a Déli Áramlat európai gázvezeték magyarországi szakaszát – olvasható a Gazprom elnökének budapesti tárgyalásáról kiadott szerdai moszkvai sajtóközleményben. „Tekintettel arra, hogy a szándékok szerint a Déli Áramlat szakaszát Ausztriában megépítik, közös döntés született arról, hogy kiegészítő vizsgálatokat végeznek a magyarországi szakasz új, Ausztriába vezető útvonalára vonatkozóan” – olvasható az orosz állami energetikai cég MTI-hez is eljuttatott tájékoztatójában.

Magyarország területén jelenleg a Déli Áramlat csővezetékszakaszának lefektetését megelőző tervezési-felmérési munkálatok, valamint a környezeti hatásvizsgálatok folynak.

A Gazprom közleménye szerint „a találkozó résztvevői kifejezték meggyőződésüket, hogy a magyar szakasz útvonalának megváltoztatása nem befolyásolja a beruházás megvalósításának határidejét és az első gázszállítás a magyarországi szakasz igénybe vételével 2017 elején megindulhat”.

Az eddigi tervek szerint a Déli Áramlat 229 kilométer hosszú magyarországi szakasza a magyar–szerb határnál lévő Hercegszántó és a magyar–szlovén határnál található Tornyiszentmiklós között vezetett volna.

A moszkvai tájékoztatóban emlékeztettek arra, hogy márciusban a Gazprom és az MVM Magyar Villamosművek Zrt. egyeztették a Déli Áramlat megvalósítását szolgáló, 2017-ig szóló cselekvési tervet.

Az osztrák OMV április 29-én írta alá a szándéknyilatkozatot a Gazprommal a gázvezeték Ausztriában megépítendő szakaszáról, amely Baumgartenig vezet majd. Korábban a Déli Áramlatot az olaszországi Tarvisióig vitték volna Szlovénián át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.