Orbán: Ismét versenyben vagyunk

A miniszterelnök szerint tiszteletet érdemelnek a magyar emberek az elmúlt másfél-két évben nyújtott teljesítményért.

NT
2014. 05. 21. 9:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszteletet érdemelnek a magyar emberek az elmúlt másfél-két évben nyújtott teljesítményért, mert ezzel sikerült Magyarországot regionális sereghajtóból a régió éllovasává tenni – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Prinzhorn csoport dunaújvárosi papírgyára új erőművének szerdai, alapkő-letételi ünnepségén. A kormányfő elmondta, hogy „ismét versenyben vagyunk a régió legjobban, legátgondoltabban és leggyorsabban fejlődő országa címért”. Hozzátette: „nagy versenyt futunk” a térség többi országával.

Orbán Viktor a 45 milliárd forintos beruházással kapcsolatban kiemelte, hogy a Prinzhorn csoport jelenleg 2300 családnak ad munkát Magyarországon, a beruházás pedig újabb 60 munkahelyet teremt. Úgy vélte, hogy a tulajdonoson, a tőkén és a gondolatokon kívül a fejlesztés mögött a magyar emberek vannak, akik „a munkástól a felső vezetőig dolgozni akarnak, gyorsan tanulnak és jól alkalmazkodnak”.

Úgy vélte, hogy a tulajdonoson, a tőkén és a gondolatokon kívül a fejlesztés mögött a magyar emberek vannak, akik „munkástól és felsővezetőig dolgozni akarnak, gyorsan tanulnak, és jól alkalmazkodnak”. A miniszterelnök megjegyezte: az energiaár lesz a legfontosabb kérdés a következő 2-3 évtizedben. „Aki nem tud olcsón energiát előállítani saját magának, az versenyezni sem tud majd” – fogalmazott.

Közölte: az Európai Unió az Egyesült Államokkal szembeni energia árversenyt nem tudja tartani, ezért meg kell kezdeni az ipari és vállalkozói rezsicsökkentést. „Amennyiben az EU nem lesz képes energiaárakat csökkenteni, akkor Magyarországnak saját szabályokkal el kell érnie azt, különben a magyar ipar nem lesz versenyképes” – mondta. Orbán hangsúlyozta: „az uniós miniszterelnökök valamelyik soron következő ülésén, a lehető legkeményebb vitákra számítva, ebben a kérdésben súlyos döntéseket fogunk hozni”.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány korábban stratégiai megállapodást kötött a vállalattal, amely kötelezi a kormányt is. A tulajdonossal folytatott egyeztetésen biztosítékot adtam arra, hogy Magyarország új hulladékstratégiáját megalkotjuk, abban a cég észrevételeit beépítjük – mondta.

A magyar kormány a Prinzhorn Holdinggal februárban írta alá a stratégiai megállapodást. A cég amellett, hogy a közép-kelet-európai térség legnagyobb hullámpapírcsomagolás-előállítója, mintegy 1100 munkavállalóval jelentősen hozzájárult a magyar foglalkoztatási rekordhoz is. Égisze alá tartozik a Hamburger Hungária Kft.

A Prinzhorn csoport egyébként 1990 óta van jelen Magyarországon – fontos hulladékgyűjtőként (Duparec Kft.), a legjelentősebb magyarországi hulladékgyűjtő és papírgyártó létesítménnyel (Hamburger Hungária Kft.) és a hullámkarton-alapú csomagolási megoldások legnagyobb gyártójaként (Dunapack Kft.).

A dunaújvárosi papírgyár 1990-es megvásárlása óta összesen mintegy 600 millió eurót kitevő beruházások eredményeként a Prinzhorn csoport ma a magyar papír- és csomagolóanyag-ipar legjelentősebb szereplője, évi 110 milliárd forint forgalommal. A vállalatcsoport jelenleg több mint 1100 embert foglalkoztat Magyarországon.

Felháborítónak nevezte Orbán Viktor kormányfő kedden Körmenden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntését, amely szerint Magyarország nem tarthatja fenn a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetését. A miniszterelnök a Fidesz EP-választási rendezvényén azt mondta, felháborítónak tartja a döntést, egy újabb bizonyítéknak arra, hogy úgy tűnik, Brüsszelben és Strasbourgban, tehát az Európai Unióban „a bűnt elkövető emberek jogait az ártatlan emberek jogai és az áldozatok jogai elé helyezik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.