Patai: Sikertörténet az alapkamat-csökkentés

A Magyar Bankszövetség elnöke szerint meg kell becsülni a kétszázalékos gazdasági növekedést.

WL
2014. 05. 09. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankszövetség elnöke a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a jövőben is együttműködésre törekednek a kormánnyal. Patai Mihály a tranzakciós illeték és a bankadó csökkentését tartja a helyes iránynak, ugyanakkor a két tétel teljes megszüntetését nem tartja realitásnak – olvasható a Hírado.hu-n.

Az elnök szerint azzal, hogy bankadó mégsem maradt meg ideiglenes intézkedésnek, redukálta a bankok hitelezőképességét, és közös érdeknek tartja a bankadó „normális mértékre” való csökkentését.

Patai úgy véli, meg kell becsülni a 2 százalékos növekedést is, és dicsérte az elmúlt négy évben költségvetési trendfordulót végrehajtó kormányt. Az MNB alapkamat-csökkentő politikáját, illetve a növekedési hitelprogramot is sikertörténetnek nevezte, melyek illeszkednek a nemzetközi trendekbe.

Ismert, újabb történelmi mélypontra, 0,1 százalékponttal 2,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács április 29-i ülésén. Míg a Magyar Nemzeti Bank az ülést követő közleménye nem utal a kamatcsökkentési ciklus végére, londoni elemzők szerint valószínűleg véget ért az enyhítési ciklus.

Az újabb kamatcsökkentést azzal indokolta a monetáris tanács, hogy az ország kockázati megítélésének enyhe javulása mozgásteret adott az alapkamat óvatos csökkentésére.

Patai a frankhitelekkel kapcsolatban elmondta: segíteni kell a rászorulóknak, de a magyar gazdasági érdekeket is figyelembe kell venni. Azt javasolja, mindenki vegye igénybe az árfolyamgát lehetőségét.

„Ha a Kúria úgy dönt, hogy az árfolyamrés kérdésében változtatni kell, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha az MNB által jegyzett középárfolyamot tekintjük a bázisnak, és az ahhoz képesti különbséget visszatérítjük” – tette hozzá a bankszövetség elnöke.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.