Svájci bank segített az amerikaiaknak adóelkerülésben

A Credit Suisse golfversenyeken és más nyilvános eseményeken toborozta ügyfeleit.

HBI
2014. 05. 20. 8:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás részeként nem függesztik fel a CS működési engedélyét az Egyesült Államokban. Eric Holder igazságügyi miniszter washingtoni sajtóértekezletén kijelentette: a Credit Suisse a legnagyobb bank, amely az elmúlt húsz évben bűnösnek ismerte el magát egy bűnvádi eljárásban. Holder szavai szerint a megállapodás azt mutatja, hogy egyetlen pénzintézet sem áll a törvény felett.

A Credit Suisse által fizetendő büntetésből 1,8 milliárd dollárt kap az amerikai igazságügyi minisztérium, 100 millió dollárt a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és 715 millió dollárt New York állam pénzügyi felügyeleti hivatala.

A svájci nagybank ellen azt követően indítottak bűnügyi eljárást az Egyesült Államokban, hogy a szenátus albizottsága 2014-ben elkészült jelentésében megállapította, a bank 2006-ban 22 ezer amerikai ügyfele számára biztosított számlanyitást Svájcban, amelyen összesen 10-12 milliárd dollár, jelentős részben be nem vallott jövedelmet helyeztek el.

A bank golfversenyeken és más nyilvános eseményeken toborozta amerikai ügyfeleit, arra bátorította őket, hogy utazzanak Svájcba és tevékenyen segített nekik vagyonuk eltitkolásában. A büntetés mindazonáltal a The Wall Street Journal értesülése szerint nem terjed ki a Credit Suisse igazgatótanácsának elnökére, Urs Rohnerre és Brady W. Dougan vezérigazgatóra, miután a 272 éves bankház igazgatótanácsa arra a következtetésre jutott, hogy ők nem viselhetnek felelősséget az adóelkerülési ügyekért.

Öt éve, 2009-ben a szintén svájci USB bank volt kénytelen elfogadni, hogy 780 millió dollár kártérítést fizessen egy hasonló, adóelkerülési ügyben, de nem kellett magát bűnösnek vallania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.