Szárnyra kapott a budapesti építőipari cégek termelése

Kétharmadával nőtt a fővárosi székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari szervezetek termelése.

VZ
2014. 05. 20. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal előzetes adatai alapján az épületek építése 26,9 százalékkal, az egyéb építményeké pedig több mint duplájára nőtt. Összehasonlításképp: országosan ebben a cégkörben 56,3 százalékkal emelkedett a termelés volumene.

Az épületek építésének bővülése elsősorban az ipari beruházásoknak, kisebb mértékben egészségügyi épületeken végzett munkáknak köszönhető. Az egyéb építmények esetén a jelentős növekedés a vasútfejlesztési (például 1-es és 3-as villamos), útfelújítási és útépítési munkák eredménye – olvasható az összefoglalóban.

Az első negyedévben kötött új szerződések volumene 30,6 százalékkal emelkedett a tavaly azonos időszakihoz képest, míg az útépítésekre és vasútfejlesztésre kötött nagy értékű szerződések megkétszerezték a tárgyidőszak végi szerződésállományt. A fővárosi szervezetek a közép-magyarországi régió termelési értékének csaknem nyolctizedét állították elő – tájékoztatott a KSH.

A hivatal nemrég más, hasonlóan kedvező adatokat osztott meg: márciusban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a munkanaptényezővel kiigazítva 34,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Egy hónap alatt az ágazat termelési volumene – szezonálisan és munkanappal kiigazítva – 1,7 százalékkal nőtt. Az év első három hónapjában a termelés 27,6 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.