Szélessávú fejlesztések Nógrádban

A Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. szélessávú optikai távközlési körzethálózati fejlesztést hajt végre.

NT
2014. 05. 06. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, a fejlesztésnek köszönhetően Becske, Cserháthaláp, Herencsény, Hugyag, Terény, Bokor és Kutasó községekben válik kiépíthetővé a gyors és megbízható internetkapcsolat 2014 novemberére. A 600 millió forintos beruházáshoz 400 millió forintos európai uniós forrást nyert a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft. a Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázatán.

A beruházás révén több mint 60 kilométer hosszan építik ki az optikai körzethálózatot a két kistérségben.
Ősszel zajlanak majd a – döntően föld alatti építési – munkák, belterületen azonban a légkábeles megoldást is alkalmazzák majd. A falvakon belüli munkák jellemzően egy-három hétig tartanak, és a kft. közlése szerint nem okozhatnak számottevő fennakadást a közúti közlekedésben.

A közlemény tartalmazza: a GOP pályázat célja, hogy az érintett településekig épüljön ki az optikai körzethálózat, illetve településenként egy hozzáférési aggregációs pont, amely biztosítja a különböző szolgáltatók hozzáférését. Cél továbbá, hogy a nagy kapacitású adatátvitel biztosítására alkalmas alapinfrastruktúra elérje az önkormányzatokat és az oktatási intézményeket.

A településeket elérő optikai körzethálózat kiépítése a gyors internet megteremtésének az első lépcsőfoka. Ha ez megvan, utána akár az országos, akár a helyi internet- és kábeltévé-szolgáltatók könnyen csatlakozhatnak a gerinchálózatra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.