Szijjártó: A kormány újraiparosítja az országot

A Magyarországon működő 710 autóipari cég adja a feldolgozóipari teljesítmény közel egyötödét.

TK
2014. 05. 28. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Continental Automotive Hungary Kft. által az egymilliomodik hálózati feszültségszabályozó elkészülte alkalmából rendezett ünnepségen az államtitkár kiemelte a német autóiparhoz kötődés fontosságát, mivel három német autógyár és 15 nagy autóipari beszállító tevékenykedik Magyarországon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány újraiparosítja az országot. Ezt segíti elő az adórendszer, a rugalmas munka törvénykönyv, a felsőoktatás átszervezése, valamint a duális szakképzés német mintára történt megteremtése. Hozzátette, hogy a magyar gazdaság tavaly növekedésnek indult, az idén pedig ráállt a tartós növekedési pályára. Ehhez szükségesek voltak a kormány által a termelő vállalatokkal kötött stratégiai megállapodások, a Continentallal ezt 2013 áprilisában kötötte meg a kabinet.

A Continental 25 éve van jelen Magyarországon, jelenleg 5 cég keretében 6 gyárral és a budaörsi gumiabroncs kereskedelmi központtal működik. A Continental Automotive Hungary Kft.-nek két gyára van, 2009-től napjainkig 15 milliárd forintot ruházott be, ezzel 477 új munkahelyet teremtett. Ebből – két pályázat keretében – 2 milliárd forint volt az uniós és a magyar kormányzati támogatás – ismertette Keszte Róbert ügyvezető igazgató. A cég budapesti és veszprémi üzemében 3300 dolgozót foglalkoztat, köztük 500 mérnököt.

A következő évek feladataként jelölte meg az ügyvezető igazgató a régi termékek kifuttatását, valamint az újak felfuttatását. A két gyárban elektronikus vezérlő egységeket és szenzorokat állítanak elő, de jelentős a kutatás-fejlesztés is.

Az ünnepségre okot adó hálózati feszültség stabilizáló rendszer, a start-stop rendszer fontos eleme. A rendszer nemcsak a kocsi megállásakor, hanem már a lassulásakor kikapcsolja a motort. Az újraindítás pedig nem az önindítóval, hanem egy speciális generátorral történik, amit nem az akkumulátor, hanem két kondenzátor működtet.

Anreas Hautner, a csoport Powertrain divíziójának képviselője arról beszélt, hogy eddig elsősorban a PSA csoportnak gyártották a start-stop rendszereket, de nemrégiben szerződést kötöttek a General Motorsszal, így megalapozott a következő egymillió darab legyártása.

Az egymilliomodik start-stop részegységet Krámli Mihály, a Közlekedési Múzeum főigazgatója vette át az ügyvezető igazgatótól és az államtitkártól. A múzeumban hamarosan külön tárlót kapnak a Continental Magyarországon gyártott termékei.

A Continental csoport a világon 33,3 milliárd eurós éves forgalmat produkál autóipari beszállítóként, alkalmazottainak száma 182 ezer, 49 országban. A csoport magyarországi éves árbevétele meghaladja az egymilliárd eurót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.