Tisztított a piacon a kisebb áfa

Kevesebb sertést hoztak be külföldről, miközben nőtt a hazai állomány értékesítése.

Dénes Zoltán
2014. 05. 16. 3:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt figyelmet kapott az utóbbi időben a feketegazdaság elleni küzdelem az egész agrárium területén. A sertéságazatban e tekintetben a legfontosabb lépés az élő és félsertés általános forgalmi adójának csökkentése, 27-ről 5 százalékra. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Magyar Nemzet megkeresésére arról számolt be, hogy az alapvető cél a hazai munkahelyek megvédése, valamint a nagyarányú feketegazdaság visszaszorítása volt. Az áfacsökkentéstől az állatlétszám emelkedésén, valamint a tisztességes piaci szereplők versenyhátrányának csökkenésén túl a tárca és az ágazat szereplői azt várják, hogy a hazai alapanyag iránti kereslet, vagyis a sertésfelvásárlás növekedjen. Ez ugyanis visszafoghatja az élő sertés behozatalát.

Több statisztikai adat azt mutatja, hogy közelebb került a kitűzött célok elérése. Az év elején általában jellemző alacsony kereslet megélénkült, a vágósertés felvásárlása 4,9 százalékkal emelkedett az első negyedévben. Bővült a tenyészállatok forgalma is. Ennek oka, hogy a megvételük szintén az 5 százalékos áfakörbe tartozik január 1-jétől. Nőtt a félsertések értékesítése közvetlenül a fogyasztók és a kereskedők felé is. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint januárban 68,1 százalékkal, februárban 57,2, márciusban 59,4, áprilisban pedig 82,97 százalékkal nőtt a feldolgozók által értékesített félsertések mennyisége 2013 azonos időszakához képest. Mindeközben csökkent az élő sertés importja. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint 2014. január– áprilisban 10,1 százalékkal esett vissza az élő állat behozatalának mennyisége a múlt év azonos időszakához képest.

A teljes cikk a pénteki Magyar Nemzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.