Török–V4 találkozót tartottak Ankarában

Az ukrán és a szíriai válságról, valamint gazdasági és energetikai kérdésekről egyeztettek a visegrádi négyek képviselői Ankarában.

PR
2014. 05. 27. 20:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyettes államtitkár telefonon elmondta: a találkozó a magyar V4-elnökség kezdeményezésére jött létre, és illeszkedik Budapest azon céljába, hogy a közép-európai együttműködés láthatóságát növelje olyan partnerek szemében, amelyek fontos szerepet játszanak a regionális folyamatokban.

Takács hangsúlyozta: Törökország NATO-szövetséges, EU-tagjelölt, nemcsak a Közel-Kelet, hanem a Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából is fontos állam, emellett pedig Ázsia felé is összekötő szerepet tölt be.

A Külügyminisztérium politikai igazgatója emlékeztetett arra, hogy 2013-at az áttörés éveként lehet jellemezni a magyar–török kétoldalú kapcsolatban, és a számos magas szintű kétoldalú találkozó mellett a kereskedelmi forgalom és a befektetési kapcsolatok jelentős mélyülésével járt. Takács elmondta, a cél az, hogy átfogóbb és egyre több területre kiterjedő együttműködés jöjjön létre Magyarország és Törökország között. Ezzel kapcsolatban az igazgató tárgyalásokat folytatott Ibrahim Kalinnal, az ankarai miniszterelnökség helyettes államtitkárával, Recep Tayyip Erdogan kormányfő külpolitikai tanácsadójával.

Takács Szabolcs közölte: a V4 és Magyarország is támogatja Törökország európai integrációját, azt, hogy Ankara egyre több fejezetet tudjon megnyitni és sikeresen lezárni a csatlakozási folyamat során. Európa versenyképessége akkor növelhető, ha az unió ilyen jelentős gazdasági-politikai partnerrel tudna bővülni – fogalmazott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.