VM: megint hazudik a baloldal

Csak azokkal köt most szerződést az állam, akiknél mindent rendben talált a Hortobágyon.

NT
2014. 05. 19. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy több tisztelet jár a magyar vidéknek és a hortobágyi gazdálkodóknak a kormánytól, és úgy vélte, nemcsak az agrárbékét, hanem Magyarország jövőjét is veszélyezteti, ha a kormány ezen az úton megy tovább. „Kezd kicsúszni az irányítás Orbán Viktor miniszterelnök kezéből, mivel az elmúlt napokban elkezdték kiértesíteni a hortobágyi földpályázatok nyerteseit, hogy menjenek szerződést kötni” – mondta.

Harangozó Gábor szerint Bitay Márton, a VM államtitkára még februárban arról adott tájékoztatást, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park földpályázatai ügyében felmerült aggályok miatt a kormányfő a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatát kezdeményezte a pályázatok miatt. Továbbá azt is megígérte, hogy a vizsgálat végéig nem lesz változás a hortobágyi földeknél.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: az ígéreteket be kell tartani, ezért azt követelik, hogy a szerződéskötést függesszék fel a nyertesekkel a Kehi-vizsgálat lezárultáig. Követelte azt is, hogy írjanak ki új, tisztességes pályázatot, amelyen valóban a helyben lakó gazdák juthatnak földhöz.

Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az érdeklődő gazdálkodóknak azt mondták, a Kehi-vizsgálat várhatóan május végén zárul. Az egyes pályázók fiktív lakcíme miatt zajló büntetőügyben pedig nemrégiben volt tanúmeghallgatás – tette hozzá.

Ezekre az állításokra a szaktárca közleményében úgy reagált: „megint hazudnak a baloldali ellenzék agrárpolitikusai, mikor sajtótájékoztatójukon újfent valótlanságokat állítanak a földpályázatok ügyében. Hortobágyon a teljes pályázati anyag ellenőrzése során csak azokkal köt most szerződést az állam, akiknél mindent rendben talált”.

A szaktárcánál még azt is hozzátettek mindehhez, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata után is folytatódik a földhasználati pályáztatás. Az elmúlt években a negatív politikai hangulatkeltés dacára sem találtak szabálytalanságokat a vizsgálatok során – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.