A gazdaság megerősítése lesz az NGM feladata

Varga Mihály szerint a külgazdaság lesz a magyar gazdaság „hegye”.

WL
2014. 06. 07. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiszteltetés és nagy öröm, hogy folytathatom a megkezdett munkát – mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír TV P8 című műsorában szombat este, utalva arra, hogy pénteken kinevezték a harmadik Orbán-kormány minisztereit. Ezzel kapcsolatban kiemelte, a külgazdaság egy önálló tárca lesz, ez lesz a magyar gazdaság „hegye”, az NGM feladata pedig a gazdaság megerősítése lesz.

A magyar gazdaságot át kell állítani egy stabil növekedési pályára, hogy képesek legyünk olyan területeken versenyképesek lenni, amelyekben világszínvonalat tudunk produkálni, piacot tudunk kihasítani – közölte a tárca előtt álló legfontosabb feladatokkal kapcsolatban.

Nemcsak Brüsszel, hanem magunk miatt is fontos a három százalék alatt tartott államháztartási hiány, a hitelminősítőknek is észre kell majd venni idővel a magyar gazdasági teljesítményt. Lehet, hogy az ő besorolásuk most nem a legjobb, de a piac reakciói jók, és ez a lényeg – hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

A reklámadóval kapcsolatban arról beszélt, hogy nincs olyan gazdasági miniszter, aki nem örül a bevételnek. Az összeg nagyságát másodlagosnak tartja, azonban vannak területek, melyek eddig kimaradtak az adózásból, ezeket bekapcsolják a közteherviselésbe. A pénzt iskolafejlesztésre fordítják majd – tette hozzá.

Varga szerint régi lemezt tett fel Brüsszel a bizottsági ajánlásokkal kapcsolatban, ezzel azt mondják, hogy tagadjuk meg, amire az emberek áprilisban bizalmat szavaztak. Magyarország azért kap Brüsszelből kritikát, mert olyan cégekhez nyúl a kormány, melyek jelentős profitot termelnek és sok pénzt visznek ki az országból, azonban kevésbé vállaltak szerepet a terhekből, melyet az elmúlt évtizedek tettek a magyar emberek nyakába. A hitelezés beindítását azonban a nemzetgazdasági miniszter is fontosnak tartja.

A választásokon beígért nonprofit közszolgáltatási rendszerrel kapcsolatban kiemelte, két szempont vezérli: az egyik, hogy a magyar lakosság és gazdaság megfizethető energiaárakkal és szolgáltatásokkal találkozzon, a másik pedig a magyar gazdaság versenyképességének erősítése.

A devizahitelekkel kapcsolatban elmondta, a kormány vár a Kúria jogegységi döntésére és utána rövid időn belül lépni fog. A kabinet célja a devizahitelek kivezetése. A bankoknak is érdeke, hogy megszabaduljanak ettől a problémahalmaztól, és az ügyfeleknek, valamint az államnak is fontos ez.

A közmunka egy kényszermegoldás, nem az a cél, hogy ott ragadjanak az emberek. Amíg mindenkinek nem tudunk lehetőséget biztosítani a munkára, addig a közfoglalkoztatás működni fog, átmeneti időszakról van szó, szeretnék majd, hogy ez előbb-utóbb kifusson a rendszerből, úgy hogy a piaci szféra átvegye majd a közfoglalkoztatás helyét – jegyezte meg.

Az egykulcsos adó bevezetése nagy áttörés volt, az adókulcs csökkentése természetesen cél, azonban ennek van bevételi oldala is, ezt is figyelembe kell venni – mondta Varga Mihály.

Annak örülni kell, ha a magyar gazdaság olyan helyzetbe került, hogy lehetősége lesz az euró bevezetésére, a  csatlakozás közeli állapotban vagyunk, ez tartós növekedés estén két-három év múlva reális kérdés lehet, azonban az eurózóna problémái miatt ez egy összetett kérdés – jegyezte meg Varga Mihály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.