A hitelkártyák miatt bírságolt a GVH

Az OTP Bank megtévesztette a fogyasztókat. Vissza kell fizetnie a jogtalanul felszámított kamatokat.

BL
2014. 06. 25. 15:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyúttal kötelezte a GVH az OTP-t, hogy az érintett ügyfeleinek a tőlük 2012. január 1. és 2013. december 18. között jogtalanul felszámított kamatokat – jelenértéken – fizesse vissza.

A bevett piaci gyakorlatnak megfelelően az OTP hitelkártyái is kamatmentesen használhatóak vásárlásra abban az esetben, ha a fogyasztó az elszámolási időszakot követő türelmi időszakban teljes egészében visszafizeti a felhasznált hitelkeretet. A GVH az eljárás során megállapította, hogy az OTP a hitelkártyákkal kapcsolatos kereskedelmi gyakorlatában – sem a marketingkommunikációjában, sem az üzletszabályzatában – nem tájékoztatta arról a fogyasztókat, hogy ha az első elszámolási időszakot követő türelmi időszakban a – kizárólag vásárlásra felhasznált – hitelkeretet teljes egészében nem fizetik vissza, akkor elveszítik a következő időszakra vonatkozó kamatmentességüket is. Ez független attól, hogy a második időszakban felhasznált hitelkeretet teljes egészében visszafizetik.

Ezzel a kamatszámítási gyakorlattal az ügyfeleknek – az egyszeri késedelmük miatt – két elszámolási időszakban is kamatot kellett fizetniük. Egyrészt abban az időszakban, amikor ténylegesen késedelembe estek, másrészt az azt követő időszak után is, még akkor is, ha az utóbbiban a felhasznált hitelkeretet teljes egészében visszafizették. Az OTP-t a GVH arra is kötelezte, hogy a határozatról a fogyasztókat – a bankfiókjaiban elhelyezett hirdetményein és a honlapjának nyitóoldalán – tájékoztassa.

A bírság kiszabása során súlyosító körülményként értékelte a versenyhatóság azt, hogy – az alkalmazott intenzív kereskedelmi gyakorlattal – a fogyasztók széles körét elérte a bank, valamint azt, hogy a magatartása – figyelemmel a nagyszámú ügyfélre – alkalmas volt arra, hogy összességében nagy vagyoni hátrányt okozzon a fogyasztóknak. Enyhítő körülményként a GVH számításba vette, hogy az OTP 2013. december 18-tól a bemutatott kamatszámítási gyakorlatát rögzítette az üzletszabályzatában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.