Alig több mint egymilliárd maradt a SZÉP-kártyákon

A jó hajrának köszönhetően a 2012-es utalások 98 százalékát felhasználták.

KG
2014. 06. 02. 16:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A SZÉP-kártyára vonatkozó kormányrendelet értelmében a most lejárt összeget a kibocsátó vállalatok legkésőbb június 30-ig visszautalják a munkáltatóknak, akiknek lehetőségük van arra is, hogy ezeket az összegeket a cafeteria rendszerükbe forgassák vissza. Május folyamán naponta átlagosan több mint 50 millió forinttal csökkent az összeg, aminek hátterében a közlemény szerint komoly kommunikációs munka áll.

Az NGM egyértelműen sikerként értékeli, hogy a Széchenyi Pihenőkártyákon 2012-ben feltöltött összeg 2 százalék alá esett május 31-ére, ugyanis május 5-én, négy héttel a lejárat időpontja előtt még 2,7 milliárd forint fel nem használt utalvány állt a kártyákon.

Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár a közleményben hangsúlyozza: az idei volt az első olyan év, amikor igazán nagy összeget érintett a lejárati határidő, mivel 2012 volt a SZÉP-kártya működésének első teljes éve. A helyettes államtitkár szerint ismét bizonyított a pihenőkártya rendszer, és bízik abban, hogy jövőre tovább javul a felhasználási arány és a kártyabirtokosok még inkább tudatosan és felelősen kísérik figyelemmel a lejárati határidőt is.

A SZÉP-kártya egyszerre gazdaságfejlesztő, munkahelyteremtő, egészségmegőrző és társadalmi szemléletformáló program – emeli ki a közlemény. Hozzáteszik, hogy 2013 nyarán 544 ezren használták SZÉP-kártyájukat, ami azt jelenti, hogy legalább 1 millió ember nyaralását, pihenését, egészségmegőrzését segítette a kártya.

A kártyakibocsátók az MTI-hez hétfőn eljuttatott összesítésükben arról számoltak be, hogy a határidő lejárta előtti hetekben, napokban felgyorsultak a költések. Az OTP SZÉP-kártyákra 2012-ben feltöltött 53 milliárd forintnyi juttatásból 1 milliárd forintot nem költöttek el a kártyabirtokosok, ez az eredeti összeg kevesebb mint 2 százaléka. Az MKB SZÉP-kártyákon 169 millió forint maradt, ez 1,6 százaléka a 2012-ben utalt 10,3 milliárd forintnak. A K&H Banknál közel 21 000 kártyabirtokos összesen 151 millió forintot nem költött el, amely egyenlő arányban oszlik meg a vendéglátás, szállás és szabadidő számlákon, s a 2012-ben K&H SZÉP-kártyákra feltöltött összeg kicsivel több, mint 2 százaléka.

Az idei év első négy hónapjában több mint 24 milliárd forint érkezett az OTP SZÉP-kártyákra, ezzel együtt a kezdetek óta beérkező összes feltöltés értéke meghaladta a 130 milliárd forintot. Az indulás óta felhasznált összes juttatás értéke pedig májusra átlépte a 100 milliárd forintos határt.

Az MKB Bank azt írta közleményében, hogy az utolsó két hét alatt megfeleződtek az MKB SZÉP-kártyákon lévő, május 31-éig elkölthető pénzek: május 15-én még 352 millió forint volt a számlákon, a hónap végére pedig 169 millió forintra apadt az összeg. A határidő lejárta előtti utolsó négy órában még 2 millió forintot költöttek el a 2012-es keretükből a kártyabirtokosok.

Az MKB SZÉP-kártyákon a maradék közel azonos nagyságrendben oszlik meg a három zseb (szállás, étkezés, szabadidő) között, 28 ezer kártyabirtokost érintve. A számlákon átlagosan hatezer forint maradt, de emögött nagy különbségek rejlenek: több mint ötezer érintettnek maradt ugyanis száz forintnál kevesebb pénze, tízezren mondhattak búcsút száz és ezer forint közötti összegnek, négyezer kártyabirtokos számláján azonban tízezer forintnál nagyobb összeg ragadt be.

A határidő lejárta után fel nem használt összegeket június végéig kapják vissza a munkáltatók. Az MKB közel kétezer munkáltatónak fog utalni, a legkisebb összeg egy forint, a legnagyobb pedig megközelíti a 8,8 milliót. Száz olyan cég van, amely száz forintnál kevesebbet fog kapni, százezer forintnál nagyobb összeget pedig négyszáznak utalnak át.

A bank közölte azt is, hogy 2014 elejétől május végéig a munkáltatók már 5,7 milliárd forintot fizettek be több mint 129 ezer MKB SZÉP-kártyára, ez közel 10 százalékos bővülés az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. A felhasználás több mint 20 százalékkal nőtt, ugyanakkor a felhasználás arányai nem változtak számottevően: a költések közel 67 százaléka a vendéglátás alszámlára, 18 százaléka szálláshelyre, 15 százaléka pedig szabadidőre jutott. Az első öt hónapban kifizetett összegek 43 százalékát a fővárosban és az ország középső részén költötték el.

A K&H szerint is hatásosak voltak a 2012-ben feltöltött összegek lejáratáról szóló felhívásaik, mert az év elejéhez képest a lejáró összegek egyharmadára csökkentek. Az utolsó napokban már átlagosan 10 millió forintot költöttek az érintettek. Egy kártyabirtokosnál átlagosan így is 7300 forint maradt, a bank 151 millió forintot utal vissza több mint 1400 munkáltatónak.

A K&H-nál úgy látják, hogy a kártyabirtokosok sokkal aktívabbak és tudatosabbak, mint a korábbi években. 2013-ban például 70 százalékkal megnőttek a költések 2012-höz képest, amihez az is hozzájárult, hogy az elfogadóhelyek száma is nőtt, mégpedig 30 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.