Áttörés jöhet a GMO elleni harcban

Várhatóan elfogadja az unió környezetvédelmi miniszteri tanácsa, hogy a tagállamok maguk dönthessenek.

Dénes Zoltán
2014. 06. 12. 2:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-ban csak olyan élelmiszert vagy takarmányt lehet forgalmazni, vagy köztermesztésbe vonni, amelyet előzőleg engedélyeztek. A GM-termékek engedélyezése jelenleg csak kisebb részben tagállami hatáskör, a döntéshozatalban részt vesz az Európai Bizottság, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) és a tagállamok. Az engedélyezésre az Európai Bizottság az EFSA véleménye alapján tesz javaslatot, amelyről a tagállamok szavaznak. Miután Magyarország fenn szeretné tartani GMO-mentes státusát, a környezetvédelmi tanács most várható döntése nagyon előnyös nekünk. A jelenlegi rendszerben ugyanis igen időigényes és költséges vizsgálatok szükségesek a moratórium fenntartásához, ráadásul a kísérletekhez a fajtatulajdonosok nem adnak a szabadalmukkal védett vetőmagokból. Másrészt a bizottság eddig mindig a tagállami moratóriumok eltörlésére tett javaslatot, amely ellen nagyon nehéz megszerezni a tanácsi minősített többséget – ami igaz annak ellenére is, hogy ez Magyarországnak már két ízben sikerült.

Az ügy előzménye, hogy az Európai Bizottság 2010 júliusában kiadott egy javaslatot, amelynek célja annak biztosítása, hogy a tagállamok szabadon dönthessenek: területük egészén vagy egy részén korlátozzák, illetve megtiltják-e a génmanipulált növények termesztését. A magyar EU-elnökség idején intenzív munka folyt, 2011-ben a javaslaton végrehajtott módosításokkal sikerült megközelíteni a tagállamok minősített többségét. Egy évvel később a dán elnökség új megoldások szövegbe építésével kívánta megszüntetni a blokkoló kisebbséget, ám a tanácsban ekkor is patthelyzet alakult ki. Ez akkor változott meg gyökeresen, amikor e blokkoló kisebbség segítségével idén februárban, a görög elnökség alatt egy újabb, vitatott „génpiszkált” kukoricafajta, az 1507-es kódnevű GMO köztermesztésbe vonását engedélyezte volna a bizottság. Egyelőre ez nem történt meg, de a 2010-es GMO-csomag tárgyalásai új lendületet kaptak. A miniszterek döntését előkészítendő a tagországok brüsszeli uniós nagykövetei két hete jóváhagyták az újabb elnökségi javaslatot. Előzetes várakozások szerint mai ülésükön a környezetvédelmi miniszterek is rábólintanak a szabályok módosítására.

További részletek a Magyar Nemzet csütörtöki számában

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.