Az összes tagállamot maga mögé utasította hazánk

Az Eurostat adatai alapján nálunk nőtt leginkább a foglalkoztatottak száma.

NT
2014. 06. 13. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedéves alapon 0,2 százalékkal, éves alapon 0,7 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság a 28 tagállamból álló Európai Unióban (EU) 2014 első negyedévében az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki közleménye szerint. A 18 tagállamból álló eurózónában negyedéves alapon 0,1 százalékkal, éves alapon 0,2 százalékkal nőtt a foglalkoztatottság 2014. január–márciusban.

Az Eurostat szezonális hatásoktól megtisztított becsült statisztikája szerint az EU-ban 224,2 millió embert foglalkoztattak az idei első negyedévben, akik közül 146,1 millió embernek az eurózónában volt állása.

A tagállamok közül negyedéves alapon Magyarországon (1,5 százalék), Lettországban (0,8 százalék) és Nagy-Britanniában (0,6 százalék) nőtt legjobban a foglalkoztatottak száma. A legnagyobb visszaesés Cipruson (mínusz 1,2 százalék), Portugáliában (mínusz 0,3 százalék) és Litvániában (mínusz 0,2 százalék) volt az első negyedévben.

Nemzetközi összevetésben a magyar gazdaság negyedéves alapú növekedése – holtversenyben Lengyelországgal – a legmagasabb volt az Európai Unióban. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 3,2, az előző negyedévihez képest 1,1 százalékkal emelkedett. A most közölt számok megegyeznek a május közepén közölt előzetes adatokkal. A KSH közlése szerint az építőipar, valamint a feldolgozóipar teljesítménye jelentősen bővült január–márciusban.

A 2013 második felében bekövetkezett növekedési fordulat eredményeképpen a magyar növekedés szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb és egészségesebb – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A bővülés fenntarthatóságát alátámasztja, hogy nemcsak a nettó export, hanem a belső kereslet is támogatta a növekedést.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat június 3-án közölte, hogy az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,1 százalékponttal csökkent a munkanélküliségi ráta áprilisban az előző havihoz képest. A mutató az EU-ban a legnagyobb mértékben, 2,8 százalékponttal Magyarországon mérséklődött. A Fidesz szerint a magyar adat köszönhető az eredményes gazdaságpolitikának, az egyre versenyképesebb magyar gazdaságnak, a növekvő beruházási kedvnek és a bővülő foglalkoztatási programoknak.

A GDP idei növekedése meghaladhatja a korábbi várakozásokat, a beruházások kiugró ütemben bővülnek, a foglalkoztatottak száma immár meghaladja a 4,1 milliót, miközben az államháztartás hiánya a GDP 3 százaléka alatt maradt, és az infláció rekordalacsony szinten áll.

Ennek ellenére az Európai Bizottság korábban közzétett 2014. évi országspecifikus ajánlásaiban semmibe veszi ezeket az eredményeket. A foglalkoztatás terén Brüsszel annak bevezetését sürgeti, hogy a foglalkoztatási szolgálat személyre szabott ajánlatokat kínáljon az álláskeresőknek, a fiatalok számára jöjjön létre mentorhálózat. A bizottság a közmunkaprogram újragondolására is javaslatot tesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.