Baj van a savanyúságokkal, vizsgálódnak

52 termékből 27 esetében kellett hatósági eljárást indítania az élelmiszer-biztonságiaknak.

NT
2014. 06. 12. 19:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hivatal tájékoztatása szerint előállító helyeken, piacokon, kisebb kereskedelmi egységekben és nagyobb áruházláncokban is végzett ellenőrzéseket három megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatósága.

A MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint előfordult, hogy a termék szacharin-tartalma meghaladta az előírt értéket, illetve több esetben a kén-dioxid tartósítószer-tartalom maximális mennyiségét. Egy terméknél – bár allergén anyagnak minősül – a kén-dioxid a jelölésen sem volt feltüntetve.

A jelölések vizsgálatakor az élelmiszer-biztonsági szakemberek 17 terméknél találtak súlyos, illetve kevésbé súlyos hibát. Előfordult, hogy az „édesítőszerrel” felirat hiányzott, de akadtak súlyos jelölési problémák is, amikor a terméken nem tüntették fel a tartósító- vagy az édesítőszert.

Az 52 termékből 27-nél indult hatósági eljárás, amelyből 13 esetben figyelmeztetésben részesítették a gyártókat. A súlyosabb kifogások miatt az előzetes adatok alapján az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege 2,5 millió forint lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.