Elég sok visszaélésre bukkant a GVH tavaly

120 ügyben hozott határozatot a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntéshozó fóruma 2013-ban.

WA
2014. 06. 16. 9:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap közlése szerint a versenytanács 84 alkalommal tisztességtelen piaci gyakorlat miatt vizsgálódott, ehhez még 36 fúziós engedélykérelmet is elbírált. A jogsértések gyanújával megindult eljárások túlnyomórészt elmarasztalással fejeződtek be: a versenyfelügyelet 64 esetben állapította meg az érintett vállalkozásokról, hogy azok üzleti magatartása nem felelt meg a versenyszabályzatnak. Emellett volt olyan 20 ügy, amelyet jogsértés hiányában megszüntettek. Mindez azt jelenti, hogy a GVH az eljárások 76 százalékában bukkant visszaélésekre – írta a lap.

A Napi Gazdaság emlékeztetett: ha a felügyelet igazoltnak látja a vádakat, szinte mindig a pénzügyi retorzió eszközével lép fel. A feltárt kihágások 87 százalékában – 56 ügy – befizetési kötelezettség is keletkezett, és csupán háromszor volt példa arra, hogy a hivatal eltekintsen a bírságolástól, illetve ötször, hogy beérje a sáros cégek kötelezettségvállalásával. A tavalyi büntetések összesen 11,2 milliárd forintra rúgtak, igaz, ennek tetemes részét – 9,5 milliárd forintot – az a kartellbírság teszi ki, amely a végtörlesztés korlátozására szövetkező tizenegy pénzintézetet sújtotta – áll a napilap cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.