Életbiztosítót bírságolt meg az MNB

2,5 millió forint felügyeleti és 3,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a jegybank a GRAWE Életbiztosító Zrt.-re.

BL
2014. 06. 02. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két bírságot a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell megfizetnie a biztosítónak.

A bírság indoka számos olyan hiányosság, amelyet szeptember 30-ig kell pótolnia a biztosítónak. Az elvégzendő feladatokat a Windisch László MNB-alelnök által aláírt határozat sorolja fel: így például a zrt.-nek biztosítania kell azt, hogy az életbiztosítási szerződések kockázatviselésének kezdete ne térjen el a jogszabályban foglaltaktól.

További kötelezés, hogy az ügyfél-tájékoztatási kötelezettségeit mindig tartsa be a társaság. Így az életbiztosítási szerződés létrejöttéről mindig a jogszabályi határidőben tájékoztassa az ügyfeleit. Ebben szerepeljen az ügyfelet megillető felmondási jog is.

Az értékesítési rendszerét úgy kell kialakítania a GRAWE-nak, hogy a nevében eljáró biztosításközvetítők – a szerződés megkötése előtt – a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően adjanak tájékoztatást a biztosítóról és a biztosításközvetítői minőségükről. A közvetítők a jogszabály szerinti igényfelmérést, azt, hogy milyen életbiztosítási termékre van szüksége a jövőbeni ügyfélnek, minden esetben végezzék el.

Felügyeleti előírás az is, hogy az ügyfeleknek szánt termékismertetőt mindenkor a jogszabályban meghatározott tartalommal küldje meg a biztosító. A panaszkezelését pedig úgy alakítsa ki, hogy képes legyen minden írásbeli panasz megválaszolására a jogszabályi határidők betartásával, valamint a vitarendezési fórumokról is tájékoztassa levelében az ügyfeleit. Végül a biztosító köteles az ügyfelektől hozzá telefonon érkező – a biztosító magatartásárára, tevékenységére vagy mulasztására vonatkozó – kifogásokat minden esetben panaszként kezelni – közölte az MNB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.