Elutasították az OTSZ keresetét

A Fővárosi Törvényszék szerint a kereset figyelmen kívül hagyta a Takarékbank alapszabályát.

KA
2014. 06. 02. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) május 15-én pert indított a Takarékbank Zrt. április 25-ei közgyűlésén hozott határozatok és ezen belül az átváltozó kötvény kibocsátására vonatkozó határozat tárgyában. Az OTSZ azért indított pert, mert jogellenesnek tekintette azt a – részvényesek 73 százalékának támogatásával és 10 százalék tartózkodás mellett elfogadott – határozatot, amely a Magyar Takarék Zrt. számára 600 millió forint értékű átváltozó kötvény lejegyzését tette lehetővé. A szövetség szerint a határozatok nem feleltek meg a Takarékbank alapszabályának.

A Fővárosi Törvényszék az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség keresetét 2014. május 22-ei végzésében idézés kibocsátása nélkül elutasította, mivel a törvényszék szerint a kereset figyelmen kívül hagyta a Takarékbank alapszabályát.

Az OTSZ-nek egyébként nem először akadt gondja a takarékbank alapszabályával. A bank állami részvénycsomagjának értékesítésére januárban kiírt pályázaton a szövetség olyan konstrukció keretében kívánt pályázni, ami nem vette figyelembe a bank alapszabályának részvényvásárlásra vonatkozó rendelkezését. A bank még tavaly nyáron elfogadott alapszabálya szerint ugyanis az OTSZ – mint „nem gazdálkodó szervezet” – Harmadik Személynek minősül, ezért a szövetség közvetlen pályázata esetén ötvenszer nagyobb összegért vásárolhatta volna meg a részvényeket, mint a takarékszövetkezetek.

Valószínűsíthető, hogy ha az OTSZ-ben ismerték volna az alapszabály ezen rendelkezését, nem ezt a pályázati megoldást választották volna. Hiszen, mint azt a pályázatra beérkezett érvényes ajánlat is mutatja, a takarékszövetkezeteknek projektcéget alapítva lett volna lehetőségük pályázni. Ezt a megoldást takarékszövetkezeti vezetők fel is vetették a szövetség elnökségi ülésén, azonban az elnökség akkor elvetette a javaslatot és az OTSZ közvetlen tulajdonszerzésének lehetőségét biztosító pályázati forma mellett döntött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.