Erre kiemelt figyelmet fordít a kormány

Magyarországon a mezőgazdasági kárenyhítésre 2012-től új, kétpilléres rendszert alkalmaznak.

NT
2014. 06. 25. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Komplex Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer (MKR) kiemelt projekt zárórendezvényén hozzátette: ezt a munkát támogatja a most elkészült elektronikus mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer. Az informatikai fejlesztést az Elektronikus Operatív Program (EKOP) 1,25 milliárd forinttal támogatta.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy Magyarországon a mezőgazdasági kárenyhítésre 2012-től új, kétpilléres rendszert alkalmaznak. Az első pillér a korábbi kárenyhítési rendszer továbbfejlesztésével és kibővítésével létrejött nemzeti kárenyhítési alap, a második pillér pedig a biztosítási díjtámogatás.

A politikai államtitkár elmondta, hogy a tárca felülvizsgálta és átdolgozta a kockázatkezelés jogszabályi alapjait, és kialakítottak egy olyan rendszert, amely figyelembe veszi a 2014–2020-as időszakra előírt uniós követelményeket is. Az elkészült rendszer a 2014. november 1-jével kezdődő kárenyhítési évtől lesz elérhető a termelők és a hatóságok számára – tette hozzá.

Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke, az MKR programot megvalósító konzorcium vezető szervezetének elnöke arról számolt be, hogy a rendszert július 1-jétől tesztelik.

Az MKR projekt konzorciumát az MVH vezeti, a konzorcium tagja volt az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Földmérési és Távérzékelési Intézet, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Földművelésügyi Minisztérium, együttműködő partner volt a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.