Extrém mértékű bővülésre derült fény

A feldolgozóipar további bővülését valószínűsíti a Kopint-Tárki.

NT
2014. 06. 19. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatóintézet kifejti, hogy a feldolgozóipari termelés növekedését elsősorban a járműipar és az ahhoz kapcsolódó ágazatok húzzák, de emellett a feldolgozóipar szinte minden ágazata bővült. A jelenlegi rendelésállomány nagyon jó, és az értékesítési kilátások is további bővülésről árulkodnak, ennek ellenére a konjunktúrabarométer csak mérsékelten mondható jónak, hiszen a stagnálást alig meghaladó 52 ponton áll jelenleg.

Ezzel szemben a bizalmi index számottevően javult, kezd a válság előtti szintekhez közeledni, ám ennek az indexnek a szintje sem számít túl magasnak, hiszen csupán 59 ponton áll. A kimagasló statisztikák ellenére visszafogott optimizmusnak az az oka, hogy a nemzetközi és hazai kereslet várható alakulása továbbra is bizonytalan, bár egyre kevesebb az olyan külső körülmény (például kiszámíthatatlan gazdasági rendeletek), amely kedvezőtlen irányba tudná befolyásolni a rendeléseket – véli a Kopint-Tárki.

A kilátásokat a szakértők szerint az is bizonytalanná teszi, hogy kétséges a jelenlegi rendkívül magas termelési dinamika fenntartása, és különösen annak további fokozása. Bár kedvező hír a belföldi piac élénkülése és az ezzel kapcsolatos pozitív vállalati várakozás, továbbra is inkább az export számít majd a gazdaság húzóágazatának – olvasható a közleményben.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint 2014-ben csaknem az összes feldolgozóipari ágazatban egy százalék feletti termelésbővülés valószínű. Kivételt csak a számítógép, elektronikai, valamint optikai termékek gyártása jelent, ahol egy százalékot meghaladó visszaesést prognosztizálnak, míg a villamos berendezések gyártása területén stagnálás lehet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium olyan erős és versenyképes gazdaságot igyekszik építeni Magyarországon, amely mindenki számára sikert és lehetőséget teremt – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 11-i budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta a tárca államtitkárait. Kiemelte az újraiparosítási politika kidolgozását és végrehajtását annak érdekében, hogy Magyarország legyen a régió egyik legversenyképesebb országa, és növekedési központtá váljon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.