Ez lenne a megoldás az euróövezet bajaira?

Befektetési alapok létrehozását javasolja a DIW kutatóintézet a növekedés fellendítésére.

BLM
2014. 06. 29. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A befektetési alapok a bankok bizonytalan pénzügyi helyzete miatt hitelhez nehezen, vagy egyáltalán nem jutó dél-európai vállalatokat finanszíroznák – mondta a DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) vezérigazgatója, Marcel Fratzscher a német Spiegel lapnak adott interjúban.

A vállalatok finanszírozásához szükséges „háromjegyű milliárd eurós” összeget az alapok az uniós tagállamok által garantált saját kötvények kibocsátásával teremtenék elő. „Európa egyik gyengesége a magánbefektetések hiánya” – mutatott rá Marcel Fratzscher az interjúban. A DIW kutatásai szerint az euróövezetben a gazdasági teljesítmény két százalékának megfelelő beruházás hiányzik, ami abszolút számokban mintegy 200 milliárd eurónak felel meg. Még az olyan sikeres országok is túl keveset ruháznak be, mint Németország.

A beruházások alapokból történő finanszírozásának meglenne az az előnye is – mutatott rá a DIW vezérigazgatója –, hogy nem ütköznének az EU stabilitási és növekedési paktumának kikötéseibe. „Szükség lenne valamiféle új impulzusra, hogy lendületet tudjunk adni a krízisországokban a gazdasági növekedésnek és hogy elkerülhessünk egy újabb recessziót” – hangsúlyozta a DIW gazdaságkutató intézet vezére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.