Ezek a megállapodások erősítik a magyar gazdaságot

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal a spanyol CAF S.A.-val megállapodást írt alá vasúti járművek gyártására.

BL
2014. 06. 10. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kiemelte: a világszínvonalú vállalatokkal kötött megállapodások erősítik a magyar gazdaságot. Hozzátette: a kormány az adórendszert, a felsőoktatást és a szakképzést is az újraiparosításnak rendelte alá.

A járműiparban jelenleg 712 cég tevékenykedik Magyarországon, amelyek 110 ezer embert foglalkoztatnak. A feldolgozóipar 20 százalékát adja ez a szektor, és ekkora hányadot képvisel az exportból is. A CAF-ot a világ egyik vezető vasútijármű-gyártójának nevezte, amely a föld számos országában tevékenykedik. Magyarországon húsz éve van jelen, ennyi ideje üzemel a MÁV vonalain a cég hetven vasúti kocsija.

A megállapodás alapján a CAF gyártásra, illetve tesztelésre veszi igénybe a Bombardier és a MÁV közös telephelyét Dunakeszin. A CAF vállalta a szakemberek továbbképzését, míg a HITA a beszállítói háttér fejlesztését felügyeli – tette hozzá a kijelölt miniszterhelyettes.

Jesus Esnaola Altuna, a CAF nemzetközi igazgatója a magyar kapcsolatukról elmondta, hogy cége szállította a 18 debreceni villamost és szállítja a BKK-nak a 37 alacsony padlós villamost. A magyar gazdaságot stabilnak és növekvőnek jellemezte, és kiemelte, hogy a dunakeszi bázison számítanak a magyar beszállítókra. Végül fontosnak tartotta hangsúlyozni: reméli, több spanyol cég követi a példájukat.

Tuzson Bence, Dunakeszi országgyűlési képviselője (Fidesz) elmondta, hogy a MÁV és a Bombardier járműjavítója az utóbbi időben kevés megrendeléshez jutott. Ezért jelentős az, hogy a CAF gyártást hoz ide, illetve itt végzik a végső tesztelését a Budapestre szánt villamosoknak. Így megőrizhető több száz munkahely, sőt remény van arra, hogy új munkahelyek is létesülnek a telephelyen.

A megállapodást a CAF részéről Felipe Rodrigo Magal területi igazgató és Berényi János, a HITA elnöke írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.